Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.6.19 / dotaz č. 108521
Dobrý den,

jsem en.specialista a prosím o názor. Realitní makléř mne oslovil s tím, že chce prodávající rodinného domu s č.p. a stavby pro výrobu a skladování také s č.p. zhotovit PENB. Makléř se mne ptal, jestli nemohu zhotovit PENB na oba objekty najednou, když ten sklad nebyl moc využíván a že tam jsou ,,jen,, sahary tak ať to nějak připočtu k tom rodinnému domu. Já jsem mu odpověděl, že nejspíš nikoliv, že budou muset být průkazy dva když to jsou 2 objekty s rozdílným využitím i když to má jeden původní majitel. Můžete mi poradit, jestli to náhodou nějak nejde připočítat občasnou temperaci a osvětlení haly k plnému využití toho rodinného domu? Myslím si, že kdyby ten sklad měl jen číslo evidenční, že by se o tom třeba dalo uvažovat, ale když má číslo popisné, tak musím spočítat PENB i pro tu halu? děkuji za názor.
Dobrý den,
děkuji za dotaz v energetické poradně.
V zákoně 406/2000 Sb. je uvedeno mimojiné, že pro
* stavby s plochou do 50m2,
* Budovy navrhované a obvykle užívané jako místa bohoslužeb, průmyslové provozy, dílenské a zemědělské provozy do 700 GJ/rok
nemusí být PENB zpracován.

Z dotazu není patrné k jakému účelu je vedlejší stavba s č.p. užívána (hala). Pokud splňuje výše uvedené podmínky výjimky ze zákona 406/2000 Sb., tak není třeba PENB pro tento objekt vyhotovit.
Výjimky jsou uvedeny v zákoně č. 406/2000 Sb. v platném znění v §7 odst. 5.
Odpovídá:  Ing. Kateřina Tokarová* - EKIS Liberec tisk