Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.6.19 / dotaz č. 108857
Dobrý den, prosím o Vaši radu. Místo sklepu pro uskladnění brambor, jablek jsme si postavili zděnou kůlnu - Heluz UNI 200. V kůlně bude el. přímotop. Podlaha bude zateplena 3 cm polystyrenem, strop také zateplený. Je nutné zateplovat i zdi? Jak velký může být přínos teplení zdí? Zatím jsme uvažovali bez zateplení zdí, i kvůli průchodu mezi kůlnou a domem, který by se po zateplení zúžil. Názory na promrzání a funkčnost kůlny jsou různé. Někdo navrhuje jen zateplení základů až k 1. řadě cihel, někdo říká, že se tam pak bude rosit zeď. Dává smysl kůlnu zateplit? Jak velký je to rozdíl? Pokud zateplení - kolik cm? Děkuji
Dobrý den,
Děkuji za Váš dotaz. Ačkoliv zmíněná kůlna pro uskladnění zeleniny a ovoce dle Vaší zprávy bude disponovat otopným tělesem, nejedná se z pohledu zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií, v platném znění, o budovu, která musí plnit požadavky na energetickou náročnost, stanovenou ve vyhl. č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti, v platném znění. Z tohoto pohledu není nezbytné obvodové konstrukce zateplovat.

Jelikož využití těchto prostorů nevyžaduje vytápění, bude s největší patrností elektrický přímotop pouze temperovat místnost v době největších mrazů. Z tohoto důvodu minimálních teplotních odlišností kůlny/exteriéru by promrzání docházet nemělo. Vliv zateplení obvodových stěn sice může hrát roli, nicméně pro vytvoření ideálního prostředí pro potraviny by mělo docházet k větrání, které v tomto konkrétním případě bude způsobovat výrazně větší tepelné ztráty.

s pozdravem
Lukáš Pučelík
Odpovídá:  Ing. Lukáš Pučelík* - EKIS Praha Porsenna tisk