Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.7.19 / dotaz č. 109544
Dobrý den, chtěla bych se zeptat co obnáší zjištění energetického stavu budovy. Jsme SVJ 13.patrový dům, který v roce 2009 prováděl revitalizaci (zateplení, výměnu oken). Nyní se v domě prodávalo několik bytů a u všech realitních kanceláří byl dům označen trídou G mimoradne nehospodarna.
Chtěla bych se zeptat zda by bylo možné požádat o zhodnocení budovy a případně o vypracování doporučení pro větší hospodárnost, a pokud ano jak se tato služba cenově pohybuje a co vše je k tomu potřeba. Předem děkuji za Vaši odpověď
Dobrý den,
pokud jste v roce 2009 prováděli kompletní revitalizaci obálky budovy nepředpokládáme, že by objekt musel nutně vykazovat parametry nejhorší klasifikační třídy (G).
Podle zákona č. 406/2000 Sb. jste jako společenství vlastníků jednotek povinni opatřit si průkaz energetické náročnosti budovy (PENB). Tento dokument má platnost 10 let ode dne jeho vyhotovení. PENB slouží k vyhodnocení energetické náročnosti budovy - kvantifikuje veškeré energie spotřebované při standardizovaném provozu hodnocené budovy a zařazuje budovu do příslušné třídy v rozsahu A-G. Průkaz hodnotí veškerou energii potřebnou pro provoz budovy, tedy energii na vytápění, přípravu teplé vody, chlazení, úpravu vzduchu větráním a klimatizací a energii na osvětlení. PENB rovněž hodnotí veškeré stavební prvky a konstrukce obálky budovy. Jedním z výstupů PENB je stanovení doporučených opatření pro snížení energetické náročnosti budovy. Energetický specialista vyhodnotí, která opatření by byla vhodná pro snížení energetické náročnosti budovy. Posuzuje jak technickou vhodnost těchto opatření, tak i funkční a ekonomickou. Může se jednat o výměnu oken, zateplení obvodových stěn, střechy nebo stropu nad suterénem. Nebo o opatření na technických systémech budovy jako například výměna zdroje tepla na vytápění s lepší účinností, regulace otopného systému apod.
Na základě vypracovaného PENB a dalších potřebných dokumentů lze žádat například o poskytnutí dotace na snížení energetické náročnosti v sektoru bydlení v rámci Integrovaného regionálního operačního programu.
Doporučovali bychom obrátit se na energetického specialistu, který Vám bude schopen v tomto směru poradit. Seznam energetických specialistů najdete zde: https://www.mpo-enex.cz/experti/