Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.8.19 / dotaz č. 110313
Dobrý den, rád bych se zeptal na ideální provoz plynového kotle zn. Vailant Ecotec plus. Máme dvoupatrový dům, který má přízemí vytápěné podlahovým topením a první patro radiátory. Dům je z porothermu o síle 38 a zateplení 10. Dříve byl termostat v obývacím pokoji, ale při vytápění krbem a dosažení nastavené teploty na termostatu, což nastalo defacto i při klasickém nastavení vytápení se standartně nastavenou teplotou 22,5, tak nahoře netopí radiátory a podlahové vytápění ztrácí svoje nahřátí, neboť máme dřevenou dubovou podlahu. Nyní máme termostat v dětském pokoji a nastavenou teplotu idéální pro děti a nyní by mne zajímalo, zda je lepší nastavit vyšší teplotu, aby kotel neustále běžel a regulovat topení termostatickými hlavicemi nebo vždy po dosažení optimální teploty je ideální, že se kotel vypne a opět zapne při poklesu teploty?
Vážený pane,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do poradny i-EKIS.
Při použití plynového kondenzačního kotle je lepší varianta regulovat teplotu v místnosti pomocí termostatu, který reguluje teplotu topné vody.

Doufám, že je odpověď dostačující, nebo pokud budete mít nějaké další dotazy, můžete je formou doplňující otázky položit zde, případně telefonicky či navštívit osobně některé z poradenských středisek EKIS ve vaší blízkosti.

S přátelským pozdravem

Ing. Jitka Vacíková
EKIS, Praha 5
Odpovídá:  Ing. Ladislav Jůna - EKIS Praha Ing. Jůna
Téma:  Vytápění
tisk