Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.8.19 / dotaz č. 110367
Dobrý den,
SVJ dělali jsme pro všechny byty v SVJ nové 3faz.privody k bytum. Financovali z FO, společně penize vlastníků, vše odsouhlasení vsemi na Shromáždění. Jeden vlastník, má 3 faz přívod z r.2003, to bylo ještě Bytové družstvo.Nyni od r.2009 jsme SVJ. Paní požaduje kompenzaci, má na to po 16 letech nárok? V případě, že ano ,jak kompenzaci na el.kabel vypočítat?.Děkuji.
S pozdravem
Dobrý den,
Vámi položený dotaz bohužel nespadá do oblasti energetiky. Nárok na případnou kompenzaci řeší stanovy SVJ, doporučuji se tedy v této otázce obrátit na právní poradnu.

Osobně mi však požadavek na kompenzaci nepřipadá oprávněný, neboť dle Vašeho popisu byla ze společných finančních prostředků financována elektrická soustava uvnitř domu pouze po odběrná místa (elektroměry) vlastníků jednotlivých bytových jednotek. Úprava elektroinstalace uvnitř jednotlivých bytových jednotek tudíž neproběhla ze společných finančních prostředků, čili je pravděpodobně v režii vlastníků těchto jednotek, zda-li budou měnit i vnitřní rozvod (v bytových jednotkách) z vlastních finančních prostředků. Zkráceně řečeno, neproběhla-li obnova elektroinstalace i uvnitř bytových jednotek, nebyl Vámi zmíněný vlastník vynaloženou investicí SVJ nijak poškozen.

Berte prosím výše uvedené jako čistě můj osobní pohled na Vámi položený dotaz.

s pozdravem
Lukáš Pučelík
Odpovídá:  Ing. Lukáš Pučelík* - EKIS Praha Porsenna
Téma:  Elektřina
tisk