Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.8.19 / dotaz č. 110392
Dobrý den, chceme instalovat na chalupu uhlíkové topné folie na vytápění. Ráda bych se zeptala, které - jaká značka je vhodná a zda instalovat přímo pod konečnou úpravu podlah nebo zvolit mezi folii a konečnou úpravu např. desky Farmacell. Chalupa je roubenka na horách, rádi bychom udržovali stálou teplotu 5 st. a když přijedeme, vytopíme poměrně rychle kachlovými kamny.
Děkuji za odpověď.

Dobrý den,
existuje množství firem, které se zabývají podlahovým vytápěním. Mezi renomované firmy patří například https://www.zdravevytapeni.cz/?utm_source=seznam&utm_medium=cpc&utm_campaign=Elektricke+podlahove+topeni&utm_content=Topn%c3%a9+F%c3%b3lie,+vzorov%c3%a1+nab%c3%addka , ale obecně platí, že k detailnímu posouzení vašeho požadavku je potřeba posoudit všechny vlivy na využití tohoto systému vytápění. Již více než 15 roků montují naši subdodavatelé podlahová vytápění do rodinných domů všech kategorií. Jistě jste s vyhledala, že úspory představují až 25% nákladů na vytápění. Tato cifra může být i vyšší, je ovšem nutné mít tu nejnižší sazbu, při níž, při běžném provozu rodinného domu do 150m2 užitné plochy bez zvýšených nároků na spotřebu energie v reálu činí spotřeba el. energie kolem 25000,-Kč. ročně. Váš popisovaný požadavek není tento případ a proto se nemusíte obávat zvýšených nákladů na provoz domu. Konkrétní použití viz. https://www.zdravevytapeni.cz/?utm_source=seznam&utm_medium=cpc&utm_campaign=Elektricke+podlahove+topeni&utm_content=Topn%c3%a9+F%c3%b3lie,+vzorov%c3%a1+nab%c3%addka , lze doporučit s ohledem na konkrétní místo a dodavatele, stejně tak je třeba znát k určení efektivnosti pro daný účel.
Váš konkrétní případ lze propojit taktéž s využitím podporovaných zdrojů el. energie, využitím energie z fotovoltaiky. Potřebné vztahy a návaznosti je nutné posoudit s ohledem na provedený projekt podlahového vytápění.
Obecně (bez bližších údajů), lze použít většinu rohoží zapojených do systému s regulátorem a časovým spínačem (dříve nejjednodušší "REGO") kdy v dnešní době lze tyto prvky ovládat jak zabudovaným sofrwarem, tak i dálkovým ovládáním aplikací z mobilu.
Dále v souvislosti s Vaší stavbou, je nutné posoudit také účelnost s ohledem na větrání stavby a možné využití rekuperace.

Závěr a doporučení: použití jakýchkoliv rohoží, včetně poptávaných uhlíkových je naprosto bezproblémové a bezpečné při deklarované skladbě podlahy.
Odpovídá:  Ing. Jiří Hadrava* - EKIS Pardubice EPP Bohemia
Téma:  Vytápění
tisk