Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.8.19 / dotaz č. 110506
Dobrý den,
od roku 2009 máme výrobnu FVE o výkonu 4,3 Kw jižní orientací, sklon 45°.. Nyní soused žádá o vydání stavebního povolení na hranici pozemku (dostavba proluky, nyní je tam volný 3,5 m prostor), ten by zastavěl z východní strany na hranici pozemku kvádr do výše 8,5 m s předsazením 8,5 m před instalovanou FVE, jejíž instalace na střeše začíná 4 m nad terénem . Domníváme se, že dojde k částečnému zastínění FVE a snížení výroby el. energie. Jak se k tomuto staví legislativa, existuje nějaká možnost obrany? Děkujeme za odpověď.
Dobrý den,
pro případné zastínění FVE by bylo nutné udělat model, který konkrétně vyčíslí pokles výroby. Tento závisí na přesných vzdálenostech objektu, který stíní a na jeho výšce a šířce. Pokud to správně chápu, tak pokud žádá o vydání SP na hranici pozemku, je možné toto povolení minimálně rozporovat a požadovat jeho posunutí na 4m vzdálenost od hranice pozemku.

Ohledně druhé části dotazu: Domníváme se, že stínění není nikde v legislativě s ohledem na výrobu FVE upraveno. Doporučujeme se s tímto dotazem obrátit na právníka a případný výklad občanského zákoníku.