Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.8.19 / dotaz č. 110584
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli nevznikne tepelný most v nadpraží balkonových dveří osazených do nezateplené 45cm cihlové zdi, když je složení překladu (z exteriéru do interiéru) následující: ocelový profil I, z exteriéru vložený 3cm polystyren, vložené cihly naštorc, ocelový profil I, vložený polystyren, ocelový profil I, omítka? Podle pana stavitele je to ok, podle mne je polystyren vloženy mezi "íčka" příliš v interiéru, měl by být nad dveřním rámem a za ním bude k ničemu? Můžu-li Vám takhle předem poděkovat a moc si budu vážit vaší rady. Ještě jednou děkuji.
Dobrý den,
děkuji za dotaz. Pro relevantní odpověď by byl potřeba nákres s detailem řešení, pozice polysyternu vůči dveřím atd.
Z popsané skladby soudím, že je snaha o řešení telepného mostu vložením polystyrenu. Nicméně bez zateplení celé konstrukce včetně ostění se nějakému tepelnému mostu téměř nedá vyhnout. Na druhou stranu lze očekávat, že tepelné mosty v cihlovém nezatepleném domě jsou i na jiných místech, např. v nadpražích ostatních oken.
Nejlepší by bylo celý detail zateplit. Pokud lze mezi oceloé profily vložit větší tloušťku tepelné izolace, doporučuji ji navýšit.
Pokud je možné zateplit detail zvenku, tj. ze strany fasády i strany ostění, bylo by to nejlepší řešení pro omezení tepelného mostu. Do budoucna bych doporučoval zateplení celé fasády.
Zateplení ostění musí mít dostatečnou tloušťku izolantu. Lze rovněž doporučit pro zateplení těchto míst izolaci s co nejlepšími tepelně technickými vlastnostmi (co nejnižší tepelnou vodivostí). Např. materiály typu šedý polystyren, PIR, PUR, fenolická pěna apod.

Pro případné podrobnější informace doporučuji navštívit osobně některé ze středisek EKIS, s nákresem skladby.
Seznam středisek zde: https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim tisk