Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.8.19 / dotaz č. 110703
Dobry den, mame krb na tuha paliva napojeny na komin a vela leta nebyl problem. Ted prisel novy kominik kteremu se nezdalo temer vsechno a do zpravy o spalinovych cestach uvedl ze doporucuje krb nepouzivat kuli x nedostatkum. Moc se mi to nezdalo a pozval jsem jineho kominika ktery rekl ze vse je ok. Jak situaci nyni resit? Nevim jestli prvni kominik nedostatky zaslal ma stavebni urad nebo ne, ale ma ta druha zprava ze ke vse ok vubec nejaky vyznam? Jde mi o to, jestli me stavebni urad bude popotahovat abych sjednal napravu nebo jim bude stacit predlozit zprava o tom, ze za tyden uz to bylo vse ok.
Každopádně jakákoliv podepsaná a orazítkovaná zpráva je platná, přičemž v podstatě u všech revizí, kontrol a posudků obecně platí, že aktuální je poslední verze. Nicméně v konkrétním případě kontroly spalinové cesty je povinností kominíka (mimo jiné) zkontrolovat a vyhodnotit závady zjištěné při kontrole předcházející. Do zápisu by proto měl jasně zapsat, zda dané nedostatky byly vyřešeny, nebo byly neoprávněné, nebo jejich nápravu nepožaduje.

Ve Vaší situaci lze doporučit následující:

- Především z Vašeho pohledu, byť laicky, posoudit, který z kominíků působil dojmem skutečného odborníka (kolik času prohlídce věnoval, jaké měl vybavení, apod.) a současně která zpráva se Vám zdá profesionálněji vyplněná (podrobnější popis, detailnější komentář, apod.). Toto je velmi důležité, protože pokud například jedna z kontrol je natolik nekvalitní, že je to zřejmé „na první pohled", nebo byla vystavena bez reálné prohlídky spalinové cesty, budete při jejím předložení považován tak říkajíc za spolupachatele.

- Co se týká oznámení na stavební úřad, to by mělo být provedeno pouze u závad BEZPROSTŘEDNĚ ohrožující zdraví, život nebo majetek a o tom, že závady budou ohlášeny musíte být během kontroly protokolárně informován. Lhůta pro oznámení je 10 dní, takže si případné podání můžete jednoduše telefonicky na stavebním úřadě ověřit.

- Pokud závady byly oznámeny je velice pravděpodobné, že stavebnímu úřadu bude stačit nová kontrola (pokud je vystavena profesionálně – viz. první bod). Je tedy obvykle výhodnější provést výše uvedený dotaz na stavební úřad a obratem jim novou zprávu předložit a nečekat na oficiální zahájení řízení.

- Samozřejmě by bylo vhodné dobrat se pravdy, čehož lze nejlépe dosáhnout konfrontací obou zainteresovaných kominíků.

Kontroly spalinových cest se neprovádějí samoúčelně a je bezpodmínečně nutné, aby je prováděli pouze odborníci, a aby provozovatelé spalovacích zdrojů obdrželi správné a seriózní informace. Lze proto doporučit v případě Vámi uváděného masivního rozporu mezi dvěma zprávami skutečně zjistit reálný stav. Pokud by měl pravdu první kominík, hrozí od nefunkční spalinové cesty reálné nebezpečí a tudíž je ve Vašem zájmu nedostatky napravit.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Legislativa
tisk