Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.9.19 / dotaz č. 110903
Dobrý den, řeším provedení fasády RD. Dům je postaven z cihel (cihla broušená) lepených tenkovrstvým lepidlem. Plastová okna, zasklená sklem k=1,1. Vytápění elektrokotlem do teplovodního podlahového topení + krbová kamna teplovodní přes akumulační nádobu do podlahy. Má smysl provést zateplovací systém? Je to vůbec s touto tloušťkou obvodového zdiva možné vzhledem k posunu rosného bodu? Můžete prosím poradit na koho se případně obrátit pro odborný návrh řešení?
Děkuji. Případné dotazy rád odpovím.
Dobrý den,

Děkujeme za dotaz. Zateplení obvodového zdiva i v této tloušťce je možné, je však potřeba volit ze systému, jehož tepelný odpor bude natolik dostačující, aby byla linie rosného bodu vedena v izolantu. Možností je celá řada (tloušťka izolace, tepelně technické vlastnosti). Zvýšením tepelného odporu konstrukcí na systémové obálce je možné dosáhnout výrazného snížení energetické náročnosti budovy, obzvláště je-li vytápění zajištěno elektrokotlem, jehož provoz většinou tvoří významnou položku v rozpočtu domácnosti. V současnosti je rovněž možné na tyto úpravy rodinných domů obdržet finanční podporu z dotačního programu, čímž je možné významně snížit nezbytnou investici.

Budete-li chtít s návrhem jakkoliv pomoci, je určitě možné se naše středisko kdykoliv obrátit v rámci osobní schůzky i přímo nad konkrétním řešením
Odpovídá:  Ing. Lukáš Pučelík* - EKIS Praha Porsenna tisk