Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.9.19 / dotaz č. 110914
Dobrý den, u novostavby RD řešíme ekonomicky nejvhodnější způsob vytápění,investice x náklady na provoz. Je možné v rámci Energetického poradenství EKIS poradit, posoudit vhodnost elektrického vytápění, tepelného čerpadla nebo fotovoltaiky?
Děkuji za informaci.
Dobrý den,
posouzení nejvhodnějšího zdroje ve smyslu investičních a provozních nákladů záleží především na spotřebě tepla v objektu. Zejména na vytápění a přípravu teplé vody.
Pokud se jedná o dům s velmi nízkou spotřebou energie, vychází lépe pořízení investičně levného zdroje (obvykle s dražším provozem), jako je např. elektrické vytápění. U objektů s vyšší spotřebou energie je to přesně naopak, tedy vyplatí se investovat do dražší technologie, ale s nižšími provozními náklady (v tomto případě tepelné čerpadlo, fotovoltaika).

Z hlediska legislaticních požadavků (průkaz energetické náročnosti budovy) rodinný dům nesplní předepsané parametry na hodnotu neobnovitelné primární energie, pokud je zdrojem energie pouze elektřina (tj. elektrokotel, přímotopy, elektrický bojler).
Proto je častou kombinací doplnění elektrického topení o fotovoltaiku umístěnou na střeše budovy.
Na fotovoltaiku lze zároveň získat dotaci z programu Nová zelená úsporám.

Pokud bude zdrojem tepla a teplé vody tepelné čerpadlo, bude požadavek na neobnovitelnou energii naplněn (při splnění ostatních kritérií).

Kombinací a možností je samozřejmě více.
Pro orientační výpočet provozních nákladů můžete použít kalkulačky na internetu. Spotřebu domu zjistíte např. v průkazu energetické náročnosti.

Vzhledem ke složitosi tématu doporučuji osobní návštěvu některého ze středisek EKIS. https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS/



Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim
Téma:  Vytápění
tisk