Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.9.19 / dotaz č. 111102
Pěkný den,
potřeboval bych poradit zda u renovovaného domu, zatepleného, vytápěného TČ (detail v příloze mailu) s celoroční spotřebou vody (včetně TUV - 200 litrů el.vytápení) cca kolem 33 m3 má smysl se zabývat fotovoltaikou na střeše (jih) pro úspory za el. energii z důvodu vyšších cen el. energie v budoucnosti.

Fotovoltaika, která odevzdává přebytky do venkovní sítě je nevýhodná neboť hodnota energie dodaná do sítě je placena zcela jinak, než energie odebraná ze sítě (nutno platit za distribuci vyrobené energie do sítě i za zpětnou distribuci ze sítě do spotřebiče).

Zatím mi jakékoliv náměty od fotovoltaiky nevycházejí tak, že by se zaplatily, včetně současných dotací, do cca 6 let.

Děkuji za radu.
Vážený pane, děkuji za váš dotaz.

Fotovoltaická elektrárna (FVE) se hodí k různým účelům, ale vydělávání peněz mezi nimi v této chvíli není.

V současnosti není ekonomicky výhodné dodávat elektřinu do sítě, navíc je s tím nemalá administrativní zátěž. Elektřinu z FVE tedy můžete využít pouze ke snížení spotřeby v domě.
Pokud topíte elektřinou (tepelným čerpadlem), máte k dispozici levnější elektřinu, než kdybyste topil ne-elektricky. V tarifu D 57 je cena elektřiny cca 2,3 Kč/kWh (podívejte se na fakturu, cena závisí na vašem dodavateli a regionu).
Jaké jsou výrobní náklady na elektřinu „zadarmo ze sluníčka“? FVE 4 kWp stojí cca 200 tis. Kč. Za rok může vyrobit cca 4000 kWh. I kdybyste využil všechno (v praxi bývají v létě nevyužitelné přebytky), při dvacetileté životnosti získáte 80 tis. kWh. Získáte tak energii v ceně 2,5 Kč/kWh – a to nepočítáme servis.
Čistý prodělek za 20 let tedy bude cca 24 tis. Kč.

S dotací 55 tis. Kč (pro FVE bez akumulace) vám výrobní cena elektřiny klesne na 1,8 Kč/kWh. Za 20 let tedy získáte 40 000 Kč.

Pokud hledáte investici s návratností pod 6 roků, nemá smysl se tímto způsobem využití fotovoltaiky zabývat.
S pozdravem
K. Srdečný