Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.10.19 / dotaz č. 111200
Dobrý den,
jsem zpracovatel PENB a nevím si rady s jedním projektem. Jedná se o sezonní penzion, využívaný pouze od jara do podzimu. Musí se penb zpracovávat? výjimka v zákoně 406 pro sezonní objekty se týká pouze objektů pro rodinnou rekreaci, což ale dle vyhlášky 501/2006 Sb toto nesplňuje.
Penzion sestává z půlky rekonstruovaných objektů, jedná se o stodoly a původní domy z vepřovic a nepálených cihel, které se nebudou vůbec zateplovat, novostavby budou také z nepálených cihel nebo hlíny, také bez zateplení, budou v nich ale instalovány přímotopy pro přitopení v jarních nebo podzimních obdobích. Není tedy vlastně šance aby vyhověli na energetickou náročnost, ale jelikož nejsou celoročně využívány, nedává ani smysl objekty jakkoli zateplovat nebo energetickou náročnost řešit. Legislativně ale nemám oporu.
předem díky za odpověď
Dobrý den,
domnívám se že v takovém případě - upravuje se vnitřní prostředí vytápěním, ohřívá se voda, osvětlení, a nevztahuje se na objekt výjimka - nejedná se o RODINNOU rekreaci ... - se PENB zpracovat musí, a objekt tím pádem musí vyhovět požadavkům na změnu dokončené budovy. V případě pochybností ještě doporučím obrátit se dotazem na SEI.
S pozdravem Pavel Běle.
Odpovídá:  Pavel Běle* - EKIS Blatná
Téma:  Legislativa
tisk