Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.9.19 / dotaz č. 111991
Dobrý den,
stavíme novostavbu RD se sedlovou střechou a narazili jsme na problém vymetání komínu. Na komín budou připojena krbová kamna, spalovat se bude dřevo. Komín je umístěn na kraji střechy (témeř v nejnižší části) a nadstřešní část je tudíž hodně dlouhá, má téměř 4m. Komín celou svou délkou v podstřešní části prochází obytnými prostory, tudíž vymetací dvířka na půdě nejsou možná. Vymetat se tedy musí z nadstřešní části. Můj dotaz zní: je možné na komín umístit vymetací dvířka v nadstřešní části co nejníže nad střechou, aby tato dvířka byla přístupná ze žebříku z boku domu? Lávku na komín z otvoru ve střeše řešit nechceme, byla by nevzhledně velká a ani si nejme jisti možnostmi realizace z hlediska kotvení na komín a možného statického zatížení komínu.
Děkuji
Vámi popsané řešení je možné realizovat. Vymetací dvířka (dvouplášťová s těsněním) je možné umisťovat po celé výšce komínu, tedy i nad střešní krytinu.

Samozřejmě i k těmto dvířkům je nutno zajistit bezpečný přístup, přičemž tato povinnost je na straně majitele stavby. Obvykle lze přístup řešit pomocí žebříku opřeného o střechu – neměl by se opírat přímo o komín. V místě opření žebříku bývá zvykem zesílit konstrukci okapu, přesahu střechy apod. aby nedošlo k jejich poškození. Žebřík by měl zajistit majitel stavby, a to certifikovaný (to jsou všechny oficiálně koupené) a v odpovídající délce.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk