Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.10.19 / dotaz č. 112119
Byl nám instalován VITODENS 100-W B1KA 26 v bytě 2+kk. Otopná soustava je složena s koupelnového otopného žebříku a 2 deskových radiátorů 60 x 160 cm. Pro celkové ovládání topení je zapojen programovatelný bezdrátový pokojový termostat. Je možné po základním nastavení pokojového termostatu např. na 220C, snížit, až vypnout, vytápění ložnice pomocí termostatické hlavice na radiátoru?
Dobrý den,

určitě ano. Na Vámi nastavenou teplotu 22°C kotel vytápí na základě teplotního čidla (předpokládám, že je čidlo součástí bezdrátového termostatu), takže je potřeba abyste termostat měli ve druhém pokoji a ne v ložnici. Pokud by jste umístili termostat v ložnici, ale snížili teplotu radiátoru - a tím i v místnosti, kotel by si myslel, že má dále vytápět a nepřetržitě by topil.
Existují i chytré termostatické hlavice na radiátory, kde si nastavíte přímo požadovanou teplotu v dané místnosti, takže můžete dosáhnout úspory energie tím, že budete mít např. v obýváku trvale (nebo jen v nastavené hodiny) 22°C a v ložnici jen 20°C.

Hezký den

Jiří Španihel
Odpovídá:  Ing. Jiří Španihel* - EKIS Brno PKV Build
Téma:  Vytápění
tisk