Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.10.19 / dotaz č. 113059
Dobrý den.
Jako vlastníci administrativní budovy připravujeme rekonstrukci objektu na bytový dům. Chtěl bych zeptat, zda je nutno splnit konkrétní parametry PENB, když nebude měněna zásadně plocha fasády ani zastavěná plocha? Chtěli bychom vyměnit okna a fasádu zatím nechat původní, ale obáváme se, že nebudeme splňovat aktuální požadavky PEAB pro novostavby. Musíme se do těchto parametrů dostat i my, když bychom v rámci rekonstrukce souboru 3 budov s jedním číslem popisným objekty provozně oddělili a vznikly by další 2 čísla popisná? Předem děkuji za názor.
Vážený pane, děkuji za váš dotaz.

Pokud bude rekonstrukce zahrnovat více než 25 % obálky budovy (= stěny + okna + střecha), pak musíte mít Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) a tímto průkazem doložit (v rámci stavebního řízení), že splňujete požadavky na energetickou náročnost. To znamená, že spotřeba energií a obálka budovy bude v kategorii C nebo lepší.

Pokud je rekonstrukce menší, pak musíte zajistit, že měněné konstrukce (ve vašem případě okna) splňují požadavky ne energetickou náročnost; k tomuto se PENB zpracovávat nemusí.

Pokud budete byty v domě prodávat či pronajímat, pak musíte zpracovat PENB (po rekonstrukci) . Zde ale může dům spadnout do jakékoli kategorie, PENB slouží jako spotřebitelská informace. Pochopitelně energeticky náročnější byt bude mít na trhu nemovitostí horší cenu.

Rozdělení budov na více částí má na energetické hodnocení zanedbatelný vliv.

S pozdravem
K. Srdečný