Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.10.19 / dotaz č. 113260
Dobrý den,
jak je to při tvorbě PENB s otopnými tělesy, která nejsou pevně připojená k budově ? Tj. když mám místnost, kde jako vytápění slouží elektrické přímotopy, které ale nejsou napevno připojeny ke zdi, ale stojí samostatně na podlaze (a mohou tak být kdykoliv odneseny) ? Dá se taková místnost počítat jako vytápěná nebo ne ? Děkuji.
Vážený pane,
děkuji za váš dotaz.

PENB slouží v první řadě jako spotřebitelská informace pro uživatele domu. Podobně jako energetický štítek na chladničce má ukazovat, kolik dům "sežere". Protože dům se nedá zavřít do laboratoře, stanovuje se spotřeba výpočtem podle projektu domu. Spotřeba uvedená v PENB je proto teoretická, platí pro stav, kdy se dům bude vytápět a větrat podle projektu a podle norem. Taková spotřeba se může od reality lišit, stejně tak, jako spotřeba chladničky se v reálu liší od laboratorně zjištěné spotřeby.

Ve vašem případě je tedy rozhodující, zda je daná místnost v uvedená v projektové dokumentaci jako vytápěná nebo ne. Ve výpočtu se také uvažuje s vnitřní teplotou navrženou v projektu, nikoli s teplotou, která je v domě ve skutečnosti.

S pozdravem
J. Truxa, K. Srdečný