Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.10.19 / dotaz č. 113605
Dobrý den, mám problém, že mi z komína neustále kouři bílý dým a trubka se dehtuje. Kamna mám Petry, 120mm troubou přímo do komína metr od země. Kamion je prulezak 500mm 500mm. Komín je asi 7m vysoký. Teď nevím jestli by třeba nestačilo komín nahoře zúžit aby se ohřál? Děkuji za jakoukoliv radu. S pozdravem
Základní problém bude patrně v dimenzi komínu. Výstup z kamen průměru 120 mm zaústěný do komínu 500 x 500 mm prakticky nedokáže vytvořit stálý a stabilní tah, a to především z důvodu výrazného rozdílu mezi plochou kouřovodu a plochou komínu a z toho vyplývajícím nepoměrem průtoku spalin. Redukcí v jednom místě by se situace mohla spíše zhoršit, protože by se fakticky zvýšil tahový odpor.
Obvyklým řešením je v podobných případech vložení izolované vložky průměru obvykle 150 mm do původního průlezného komínu. Zmiňovaný průměr berte pouze jako orientační, před realizací musí být funkčnost spalinové cesty ověřena výpočtem, který mimo jiné osvědčí ideální průměr nové vložky. Bez ověření výpočtem nedoporučujeme jakékoliv úpravy spalinové cesty.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Ostatní
tisk