Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.12.19 / dotaz č. 114288
Dobry den,
chtel jsem se prosim zeptat na nazor
odbornika. Stavime drevostavbu s Energetickym stitkem C(usporna). Tepelne ztraty 4,5kw. Krbova kamna na pritapeni v obytne casti (kuchyne, jidelna, obyvak. Rozmery
7*9.25m patrova. Uvazujeme o podlahovém
vytapeni. Kabely nebo teplovodni? Prosim o
vypocet obou variant. Dalsi otazka ohrev TUV . Bojler nebo bojler s tepelným cerpadlem. Jsme 4osoby. Predem dekuji za odpoved.
Z Vašeho dotazu vyplývá, že máte zpracovaný PENB, máte proveden výpočet tepelných ztrát objektu. Výkon zdroje tepla pro vytápění, případně přitápění obytné místnosti by měl odpovídat tepelné ztrátě objektu, případně tepelné ztrátě přitápěné části budovy. Pokud výkon zdroje tepla je předimenzovaný, bude se špatně regulovat, jeho provoz bude neefektivní. O způsobu podlahového vytápění bude rozhodovat zdroj tepla. V dotazu uvádíte tepelné čerpadlo, potom podlahové topení bude teplovodní. Ohřev teplé vody provádět tepelným čerpadlem. Při použití tepelného čerpadla budete dosahovat vyššího využití nakoupené el.energie. U vzduchového čerpadla, které může mít průměrný roční topný faktor 3, z jedné kWh nakoupené energie získáte 3 kWh tepla pro vytápění, ohřev teplé vody.
Za MEPS Žďár nad Sázavou Pavel Juda