Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.1.20 / dotaz č. 114424
Dobrý den,
dostal jsem nabídku na instalaci fotovoltaické elektrárny od společnosti e-on (do virtuální baterie) a společnosti ČEZ Prodej (akumulace do baterie) Nabídku od společnosti e-on jsem zavrhl po zjištění že bych platil za virtuální baterii 199,-/MWh měsíčně +50% ceny zpětně dodané elektřiny za distribuci.Prosím o informaci zda nabídka od společnosti ČEZ Prodej, by byla pro naší domácnost optimální, jak ohledně výkonu tak i návratnosti investice a také jaká je bezpečnost Aku baterie.
Jsem pouze laik ale počítám že cena elektřiny půjde každoročně nahoru.Případně prosím jaká jiná varianta by v dnešní době přinesla úsporu elektrické energie pro naší domácnost.


Orientace střechy/panelů 180°-Jih
Sklon střechy /konstrukce FVE 38°
Výkon FVE 4,48 kWp
Počet panelů 14 ks
Typ panelů IBC Monosol 320 VL5-HC (záruka na panel 15 let,na výkon 25 let,životnost 30 let)
AC výkon 5 kVA (1,66 kVA po fázi)
Akumulace ČEZ Battery Box 3F HOME 9,6 kWh (záruka 10 let,min 6000 cyklů+funkce postupného vybíjení baterii po jednotlivých modulech)
Střídač v boxu (záruka 7 let)
Předpokládaná roční výroba z fotovoltaiky 4,1 MWh
Cena FVE 396 656,-s DPH
Dotace NZÚ 155 000,-

Naše domácnost
Roční spotřeba el.en. 5,4 MWh
Počet osob v domácnosti 4
Ohřev TUV 200L stávající D25d
Ohřev TUV 200L nově D57d (pořízení klimatizace 3,5 kW chlazení,topení)
Vytápění plynové,roční spotřeba 9 786 kWh
Obytná plocha 295 m2
Spotřebiče jako běžná domácnost+bazénové čerpadlo,solinátor,protiproud,čerpadlo studna a nově klimatizace 3,5kW chlazení topení


Předem děkuji za odpovědˇ.
Dobrý den,

vzhledem k Vámi uvedené roční spotřebě elektrické energie by uvedený FVE systém mohl být vhodný (dle uvedené výroby vs. spotřeby v domě by pokryl cca 75 % spotřeby el. energie); nicméně pro bližší přesnější posouzení by se musel zadat energetický hodinový výpočet, kde by se zadal profil spotřeby energie v průběhu dne, týdne, měsíce a k tomu navržený FVE systém. S návratností daného systému (při uvažované ceně el. energie 3 Kč/kWh a předpokládaném nárůstu 3 %) počítejte (i s podporou dotací) okolo 15 - 20 lety. Ale pro bližší posouzení by se muselo vycházet až z výsledků energ. výpočtu.

Co se týče bezpečnosti Aku baterie, tak nejsem schopen posoudit.

Jinak co se týče ostatních úspor elektrické energie, tak příp., pokud již nemáte, tak výměna elektrických spotřebičů a osvětlení za úspornější.

S pozdravem,
Pavel Adam