Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.9.20 / dotaz č. 120311
Dobrý den,
Rád bych se na Vás obrátil jako na odborníky na rekuperaci. Už skoro rok bydlím v pasivním domě s řízenýn větráním. Bohužel od začátku mám pořád pocit, že hluk vzduchu na přivodu i odtahu je nepřirozeně velký. Projektantská firma mi od zacatku tvrdi, ze tak to proste maji vsechny domy s rekuperaci, ale...V loznici mi jde z vyustku hvízdavý zvuk, jak silný vítr při celkovém množství vzduchu 160m3 (optimální množtví dle projektu je 230m3) - pry je to v poradku, ze v loznici stejne nikdo pres den neni takze to nikomu nemuze vadit. Mnohem horsi situace je na odtahu - v kuchyni je odtah slysitelny uz na 100m3...v pripade 160-230 tak je to jak komin od kotle.
Vim, ze bez znalosti projektu nemuzete vedet jestli je nebo neni vse v poradku, ale spis by zajimalo, jestli je to NORMALNI ze je proudeni vzduchu na privodu i odvodu jasne slysitelne.
Poprípade jestli je to zpusobeno treba spatným nastavením rychlosti prutoku.
Mockrat Děkuji
Dobrý den,
toto i bez znalosti projektu v pořádku není a rozhodně to není u ostatních domů stejné. Může se jednat o několik problémů. Například nevhodné distribuční elementy, regulace množství vzduchu těmito elementy (škrcení), špatný materiál podtrubí a jeho deformace, velká rychlost proudění vzduchu.

Rozhodně není možné se s tímto spokojit a žádal bych nápravu. Případně si nápravu zajistil u jiné firmy a následně žádal kompenzaci nákladů.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk