Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.12.20 / dotaz č. 122767
Dobrý den, řešíme fotovoltaiku na střechu, ale spíš mě zajímá, zda lze o dotaci zelená úsporám žádat i zpětně až změníme užívání rekreačního objektu na rodinné bydlení nebo zda musíme zvolit opačný postup.. Mohli byste odhadnout výši spotřeby RD pro dva, el.podlahové topení, el.kotel na vodu, plocha domu ccca 90m2
Dobrý den,
1) Ano, NZÚ lze čerpat zpětně (až k datu 1.1.2018). Nicméně nelze čerpat dotace pro rekreační objekt. Pro získání dotace je potřeba nejprve změnit statut objektu na rodinný dům (kolaudace, apod.) a až poté lze podat žádost o zpětné čerpání.

2) Z vámi podaných informací o objektu ke stanovení předpokládané spotřeby energie mohu její výši pouze zhruba odhadnout – a to opravdu velmi zhruba. Když budete mít nově zrekonstruováno, tak předpokládám potřebu energie (vytápění + příprava TV) cca 13,5 MWh/rok, vycházející z potřeby energie 145 kWh/m2.rok (120 VYT + 25 TV) se zahrnutím drobných ztrát ve zdroji. Když k tomu přidáme uživatelskou energii (osvětlení a další domácí spotřebiče) cca 3,5 MWh/rok, dostaneme celkovou spotřebu elektrické energie domu 17 MWh/rok. Při průměrné měrné ceně za elektrickou energii (nižší tarif pro VYT a TV) 3,2 Kč/kWh docílíme provozních nákladů cca do 55 tis. Kč/rok.

Děkujeme za dotaz.

S pozdravem,
Jiří Novotný