Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.12.20 / dotaz č. 122807
Dobrý den,
mám na střeše rodinného domu fotovoltaickou elektrárnu, její návratnost mám zajištěnou přes zelený bonus, ale chtěl bych navíc více využít elektřinu v ní vyrobenou. Topení a TUV nyní zajišťuje plynový kotel. Přemýšlel jsem o ohřevu TUV v boileru nebo o instalaci zásobníku s výměníkem. Poradíte mi prosím, kdo by mi zpracoval nezávislou studii, jak optimálně rekonstruovat ohřev TUV či vytápění? Lze se s tímto obrátit přímo na vaše Energetické konzultační a informační středisko? Jaké údaje k tomu bude zpracovatel studie ode mne potřebovat?
Předem děkuji

Dobrý den,

Instalace kombinovaného zásobníku je v tomto případě určitě lepší variantou, kdy zejména v zimě, když FVE vyrábí menší množství energie, využijete na přípravu TUV levnější zemní plyn a naopak v létě využijete energii, kterou máte „zdarma“.

Pro zpracování této studie lze kontaktovat kterékoliv Energetické konzultační a informační středisko https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS.

Ano můžete se obrátit přímo i na nás.

Jako podklad pro zpracování studie je vhodné uvést zejména:
1) informace o nemovitosti (např. počet osob, podlahová plocha, zdroj tepla na vytápění/ přípravu TUV apod.)
2) technické parametry instalace FVE (počet panelů, výkon panelu, orientaci vůči světovým stranám a sklon střechy, dále typ a účinnost střídače),
3) roční fakturu za spotřebu elektrické energie v objektu (kde by měly být uvedeny i přetoky do sítě), případně jiný dokument prokazující roční výrobu FVE a/nebo přetoky do distribuční sítě
4) soupis případných nových elektrospotřebičů nebo změn v objektu, majících vliv na spotřebu elektrické energie (zvýšení/snížení počtu osob, změna zdroje tepla na vytápění/ přípravu TUV apod.)

S pozdravem

Matouš Juráň