Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.12.20 / dotaz č. 122833
Dobry den,je mozne v dnesnich klimatickych podminkach/prosinec/ pouzit na bilou vanu beton C 30/37 s 30 ti denni pevnosti?
Dekuji.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Dnešními klimatickými podmínkami máte patrně na mysli vnější teplotu při jeho zpracování (doba zpracovatelnosti) do doby dosažení požadovaných vlastností pevnosti. Pro výrobu, ukládání a ošetřování betonu jsou příslušné normy, jedná se o:
ČSN EN 206 + A1, ČSN P 73 2404 Specifikace, vlastnosti, výroba a shoda a pak ČSN EN 13 670 Provádění betonových konstrukcí.
Při betonáži za chladného počasí platí stanovené postupy, které se liší, respektive odpovídají tomu, jaké teploty během prvních 24 hodin budou. Obecně při denních teplotách nad 4°C a krátkému nočnímu poklesu max. k -1°C lze betonáž provádět. Při teplotách denních 0 až 4 °C a rannímu poklesu do max. -2°C je nutno beton zakrývat.
Takto lze pokračovat s tím, že snižující se teplota znamená další opatření jako použití teplého betonu, vyhřívání prostoru mezi betonem a zakrytím, použití rychle tvrdnoucího betonu nebo betonu vyšší pevnosti.
Pokud jsou teploty stabilně pod 0°C, je nutno již hlídat teplotu betonu, aby neklesla pod 5°C, používat páru, různé ohřívače, nebo betonovat v uzavřeném prostoru, kde by teplota neměla poklesnout pod 8°C. Rovněž povrchy, na které se beton ukládá, nemají mít teplotu nižší než -1°C.
Takže odpověď zní ano, lze betonovat při dnešních klimatických podmínkách (je nad nulou), ale v noci se čaká -1°C, tedy odpovídajícím způsobem ošetřit, zakrýt a zvolit vhodnou dobu betonáže během dne.
Na vodostavební betony, pokud mají plnit svou funkci správně, je nutné obzvláště doporučit dodržení příslušných postupů a velmi bych se přimlouval, pokud se jedná o nějakou jímku venku, betonovat při teplotách nad nulou i během noci a to raději po několik dní během zrání.
Teplota není vše, je nutno dodržet správné postupy při ukládání betonu, zhutňování a následné ošetřování. Hlídat nutno trhliny v betonu během zrání a tyto ihned zatřít.
Pro zvýšení účinnosti provedených bílých van lze následně použít dodatečné krystalizační nátěry, které prostupují do hloubky betonu, uzavírají póry a zvyšují tak jeho vodotěsnost a prodlužují životnost. Většího účinku lze dosáhnout aplikací brzo po vytvrdnutí a odbednění.
Ing. J. Veselý, poradce,
Energy Centre, Náměstí Přemysla Otakara II 25, České Budějovice.
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk