Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.1.21 / dotaz č. 122869
Dobry den,

resim koupi fungujici vodni elektrarny v zahranici o vykonu 90 kW. Vzhledem ke vzdalenosti, jazykove bariere na strane prodejce a aktualni situaci s covidem si chci nejdrive s prodejcem overit nektere informace. Majitel uvadi, ze vse funguje, zakladne popsal vybaveni, rocni vyrobu, polohu atd.

Me by zajimalo co vse si s nim overit, nez zacneme resit smlouvu, preklady apod.

Proto jsem Vas touto cestou chtela pozadat o rady, ktere informace jsou v tomto kroku dulezite. Abych pak mohla na misto zajet a overit vse i osobne a nachystat pro koupi.
Zda nyni s majitelem resit projektovou dokumentaci, katastr, smlouvu s odberatelem, dokumentaci k posledni revizi apod.

Dekuji za informace a preji hezky den.
Dobrý den,
v případě nákupu starší vodní elektrárny doporučuji být velmi opatrný a před podpisem smlouvy investovat čas i peníze do důkladného ověření právního a fyzického stavu malé vodní elektrárny (MVE), nejlépe za účasti nezávislých odborníků. Technologie může být morálně zastaralá a technické parametry nemusí vyhovovat současným podmínkám na vodním toku, které se mohly v průběhu let změnit. A to může mít pak negativní dopad na efektivní provoz MVE. Také doporučuji se informovat o tzv. sanačním průtoku - zajištění minimálního stálého průtoku vody v původním korytě vodního toku z ekologických důvodů.
Od současného majitele doporučuji si vyžádat následující informace:
- fotodokumentace (lokalita, stroje, vyvedení elektrického výkonu)
- technické parametry hlavních zařízení (turbina, generátor, ...)
- minimální sanační průtok
- měsíční dlouhodobé průtoky (měření)
- využitelný spád
- dopravní dostupnost MVE
- způsob zabezpečení MVE
- dokumentace (musím upozornit, že je potřeba si prostudovat danou legislativu k MVE v dané zemi a podle toho pak požadovat potřebné dokumenty): povolení stavební, povolení k provozování (např. do kdy je povolen provoz), licence, připojení do DS, informace o výkupu elektrické energie, informace o vlastníkovi (výpis z katastru), ...
- informaci o provozních nákladech, revizích, opravách a servisních zásazích
Na základě poskytnutých podkladů si pak udělat bilanci výroby elektrické energie (teoretickou výrobu porovnat se skutečnou), ekonomickou bilanci, analyzovat informace o servisních zásazích, provozních nákladech, porovnat s jinými MVE.
Odpovídá:  Ing. Karel Pejchal - EKIS Praha Enviros
Téma:  Energie vody
tisk