Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.1.21 / dotaz č. 122977
Dobry den,

chtěl jsem Vás poprosit. Potřeboval bych naladit ideální skladbu stěny, podlahy a stropu pro saunu v exteriéru. Např.: dovedu si představit z vnitřní strany – dřev opláštění / parobrzda s reflex. Folií / tep. Izolace mezi nosný dřev. Rošt / a nevím, jak by se měla chovat vnější schránka (difuzne uzavřená, otevřená - a co to v skladbe meni a znamena). Rád za navržené řešení, které by bylo případně vystupem doloženo (program Teplo, či podobně k tomu vhodny) zaplatim. Verim, ze umiverzalne muze byt i velmi jednoduche reseni, napr. pouze drevena stena o urcite tloustce. V tomto pripade ale prosim uvazujme, ze pouzijeme standardni dnesni materialy a usporne reseni (i s izolantem, apod). Sauna muze byt omitnuta a nebo oblozena drevem. Nebranim se pouziti vic soucasnych technik.

Děkuji za odpověď a hezký den
Dobrý den,
u sauny, kde neplatí závazné požadavky (alespoň co se týká zateplení), se doporučuji držet vyskoušených a osvědčených postupů.
Vnitřní obklad je zpravidla z vhodného typu dřeva. Následuje parozábrana, obykle ALU fólie, s přeloženými a přelepenými spoji. Rovněž doporučuji před parozábranou vytvořit vzduchovou dutinu, jako ochranu parozábrany před poškozením při montáži vnitřního obkladu. Parozábrana musí být schopna odolávat dlouhodobě vysokým teplotám.
Následuje tepelná izolace. Obvykle se používá minerální vata, která je odolná vysokým teplotám v sauně. Na tepelnou izolaci z venkovní strany pak lze doporučit ochrannou difúzní fólii, provětrávanou dutinu a vnější obklad.
Všechny použité materiály musí být především odolné proti teplotě v sauně. Dále je potřeba dbát na bezpečnostní pravidla a správné větrání.
Konkrétní míra zateplení bude individuální záležitostí. Vzhledem k velkému rozdílu teplot mezi interiérem a exteriérem se nabízí navrhovat masivní tloušťku tepelné izolace. V praxi se tak ale obvykle neděje vzhledem k nárazovému využití, obvykle na několik hodin v týdnu/měsíci.


Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim
Téma:  Ostatní
tisk