Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.1.21 / dotaz č. 123097
Potřeboval bych porovnat zda je pro mě efektivnější pořídit k mé FV 5,25 kWp baterii pro uchovávání energie nebo pořídit wattrouter, pomocí kterého by se v čase svitu spouštělo ohřívání TUV v bojleru, který zatím - vlastně zbytečně - ohřívám proudem nízkého tarifu...Tuším, že druhá možnost bude asi levnější (byť by asi u první šlo získat dotaci z NZÚ?) , ale zajímal by mě aspoň hrubý odhad nákladů: wattrouter + asi prý větší jistič? ++ přepojení + nějaké ovládání? A nakonec je na to specializovaná nějaká firma ve středních Čechách? Děkuji.

P.S. šlo by z toho wattrouteru spínat (od podzimu do jara) i mé malé AKUkamna s přímotopem 1400W?
Dobrý den,
porovnání těchto Vámi uváděných dvou systémů je možné pouze na základě podrobného modelu s co nejkratším krokem spotřeby TV a elektrické energie v budově, a výroby elektřiny z FVE. Poté by bylo možné stanovit průběh využití vlastní energie, na jehož základě by bylo možné podrobněji odpovědět na Váš dotaz.

Pokud byste měl tyto podklady, prosím, kdykoliv se na nás obraťte. Obecně jsou bateriové systémy výrazně nákladnější, proto jsou z pohledu ekonomické proveditelnosti vhodnější spíše pro budovy se sjednanou vyšší cenou silové elektřiny. Podpora z aktuálních dotačních programů sice bateriový systém činí dostupnější, stále se však jedná o výrazně nákladnější řešení. Za určitých podmínek lze podpořit i FVE systém s akumulací energie do vody.

S pozdravem
Lukáš Pučelík
Odpovídá:  Ing. Lukáš Pučelík* - EKIS Praha Porsenna tisk