Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.1.21 / dotaz č. 123116
Dobrý den,

projektujeme novostavbu rodinného domu, na střeše bude FV elektrárna - třífázový systém s akumulací do baterie, výkon elektrárny 4,8 kWp, baterie BYD box 6,4 kWh (HV).
V domě bude bydlet čtyřčlenná rodina a topení bude elektrické (infrapanely).
Abychom FV elektrárnu využili co nejlépe, chtěli bychom přebytky elektřiny kromě akumulace do baterie využívat také k ohřevu vody v bojleru.
Můžete nám doporučit velikost (objem) bojleru? Měl by bojler splňovat nějaké požadavky, např. na topné těleso aj.?
Děkuji.
Dobrý den,

velikost zásobníku (bojleru) bych zde volil spíše pro pokrytí potřeby teplé vody v domácnosti, což pro běžnou čtyřčlennou domácnost je dostačující objem cca 200-250 litrů, ale záleží i na preferencích investora. Volba velikosti pro účely akumulace přebytků z FVE je druhořadá, poslouží zde dobře téměř jakýkoli objem.

Z pohledu FVE je vhodné navrhnout zásobník s možností zapojení 2 topných těles - 1 topné těleso pro akumulaci přebytků z vyrobené elektřiny do dolní třetiny zásobníku a 1 topné těleso do horní třetiny zásobníku pro dohřev vody (v případě přípravy TV elektricky).

Dále je možnost čerpat dotaci v programu Nová zelená úsporám (samostatně na FVE nebo v rámci celého domu na výstavbu budov s nízkou energetickou náročností budov), s problematikou čerpání dotací bychom Vás případně mohli blíže seznámit na osobní schůzce.

S pozdravem

Matouš Juráň
Odpovídá:  Ing. Matouš Juráň - EKIS Praha EnergySim tisk