Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.2.21 / dotaz č. 123530
Dobrý den, chtěl bych poradit s umístěním bojleru v rodinném domku a řešení ohřevu TUV plyn/elektřina/solární ohřev/FVE v rodinném domku 8*12m půdorys, 2. podlaží + půda. Případně pochozí izolace podlahy půdy a izolace fasády domku.
Dobrý den, děkujme za dotaz.
Z charakteru dotazu soudím, že by bylo nejlépe uskutečnit Vaši návštěvu bud´to osobně v našem poradenském středisku, nebo provést poradu , máte-li k tomu podmínky, pomocí videorozhovoru.
Nicméně k jednotlivým bodům dotazu. Volba způsobu přípravy teplé vody se obvykle odvíjí od zdroje tepla pro vytápění. Příprava teplé vody v elektrickém bojleru má tu výhodu, že není nutno zřizovat zvláštní přípojku s měřením (každý dům je připojen na elektřinu) a v rodinném domě získáte nízkou sazbu cca 8 hodin denně i pro ostatní spotřebu elektřiny. Nevýhodou je to, že když dojde teplá voda, je nutno čekat, až distributor sepne znovu ohřev a než se ohřeje bojler. To trvá i 5 hodin. Plynový bojler se dohřívá průběžně. Cena v teple je u plynu o něco nižší než akumulační elektřina.
Všechny způsoby přípravy teplé vody se dají kombinovat s místními obnovitelnými zdroji – solární termikou a fotovoltaikou. O rentabilitě rozhoduje především spotřeba teplé vody zejména v létě. Vzhledem k pořizovací ceně zařízení je při malé spotřebě vody návratnost na hranici životnosti. Proto je výhodné použít pro financování podpory z programu Nová zelená úsporám, kdy podpora není ze strany budovy ničím limitována a činí zhruba polovinu nákladů. Pokud je zdrojem tepelné čerpadlo vzduch – voda, nemá instalace valnou cenu, ledaže bychom potřebovali z nějakého důvodu snížit podíl energie z neobnovitelných zdrojů. U tepelného čerpadla, které bere energii ze země, přispívají solární systémy nepřímo, nebo i přímo k letní regeneraci půdy (země).
Tepelnou izolaci podlahy půdy je dobré provést z minerální tepelné izolace a v místech, kde je třeba chodit, vytvořit rošt z OSB desek (i stojiny). Tloušťka tepelné izolace alespoň 200 mm.
Tepelná izolace fasády domu je téma na dlouhou poradu. Pokud je dům suchý, není důvod, proč nepoužít obyčejný pěnový polystyrén. Úvahy o tloušťce zateplení zahajte na hodnotě 160 mm.
S pozdravem
Zdeněk Krejčí

Odpovídá:  Ing. Zdeněk Krejčí - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk