Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.2.21 / dotaz č. 123909
Dobrý den,
Plánuji stavět rodinný dům a podlahové ploše cca 140 m2 pro 4-5 osob. Tepelné ztráty jsou vypočteny na 3,2 kW. V projektu je navrženo tepelné čerpadlo vzduch-voda napojené na podlahové teplovodní topení a ohřev TUV, rekuperace a akumulační krbová kamna (2 kW, bez výměníku). Celková roční spotřeba elektřiny na vytápění a ohřev TUV je vypočtena na 5,1 MW (2,6 MW vytápění, 2,5 MW ohřev TUV).

Má tepelné čerpadlo pro takto nízké TZ smysl? Napadlo mě ho nahradit kombinací elektrokotle a fotovoltaiky, která by vyšla investičně cca na polovinu. Nevím ale, zda by se nové řešení vešlo do limitu primární neobnovitelné energie (od 1. 1. 2020). Na jižní střechu by se vešla fotovoltaika o výkonu 2-3 kWp.

Poradili byste mi prosím, jestli navrhované řešení dává smysl? Případně na koho se obrátit? Děkuji.
Dobrý den,
pokud máte v projektu navrženo tepelné čerpadlo pro vytápění i ohřev TV (upřesnění - zkratka TUV se již aktuálně nepoužívá) je to provozně levné a současně ekologické řešení, přispívá k úspoře primárních zdrojů. Dimenzování tepelného čerpadla (TČ) je samozřejmě věcí projektu. Je důležité, aby TČ bylo dimenzováno optimálně a případný elektrický přímotop byl využíván pouze při velmi nízkých minusových teplotách. Je třeba počítat s tím, že výkon TČ je při minusových teplotách o něco nižší, záleží i na typu TČ.

Co se týká Vámi zvažované kombinace elektrokotle a fotovoltaiky: Investičně je to levné řešení z hlediska vytápění (FVE už ale levná není, ale z hlediska provozních nákladů je to nejdražší varianta.
Samotný příspěvek FVE k vytápění v zimním období by byl zanedbatelný - už jen z hlediska délky dne a slunečního svitu v zimním období. veškeré vytápění by pak zajišťoval elektrokotel.

Nicméně je možné si pořídit FVE k TČ a využívat ji pro příspěvek k pokrytí spotřeby elektřiny na běžné spotřebiče v domě. Pak je opět důležité dimenzování a zvážit zda s akumulací či bez.

Ing.Stanislav Bajer