Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.2.21 / dotaz č. 124044
Dobrý den,
  na základě dosavadních velmi dobrých zkušeností se obracím na Vás s následujícím dotazem. Zajímám se o možnost úspory na mám odběrném místě - zahradě s nízkou spotřebou elektřiny cca 25 kWh/rok (sazba D01D, jistič 3x 16 A). Stávající dodavatel elektřiny BOHEMIA ENERGY mi nabízí v rámci možné úspory místu původního produktu ENERGIE A++ produkt RELAX promo leden 21-22  s možnou fixací ceny elektřina na 2 roky. Vhledem k tomu, že nedokáži odhadnout vývoj cen elektřiny v následujících dvou letech, potřeboval bych poradit zda by jste mi doporučili provést uvedenou fixaci ceny elektřiny. Pro úplnost uvádím, že jsem důchodce s průměrným důchodem a jakákoliv úspora elektřiny má pro mne velký význam i z hlediska budoucího vývoje inflace. Z těchto důvodů přivítám jakoukoliv Vaši radu resp. doporučení ohledně provedení fixace cen elektřiny, za které budu velmi vděčný.
Děkuji za zaslání odpovědi na můj dotaz .
Vážený pane,
děkuji za váš dotaz.

Samozřejmě naše poradna nemůže vědět, jaká bude situace na trhu s elektřinou v příštích 2 letech. Obecně se čeká spíše růst ceny. Proto může být výhodné cenu fixovat.
Nicméně vzhledem k výši vaší spotřeby 25 kWh za rok se růstu ceny nemusíte příliš obávat.

Cena silové elektřiny v produktu RELAX s fixací ceny je 1,511 Kč/kWh (vč. DPH). To je poměrně výhodná cena. Pro srovnání: Ceny jiných obchodníků se v sazbě D01 pohybují okolo 1,5 až 2,0 Kč/kWh.
Cena v produktu ENERGIE A++ se měsíčně mění podle cen na burze. V lednu 2021 byla 2,157 Kč/kWh. V roce 2020 kolísala mezi 0,9 až 2,0 Kč/kWh. V některých měsících byste tedy platil více, v jiných méně, podle vývoje ceny na burze. Pokud bychom uvažovali, že v produktu ENERGIE A++ bude celoročně cena 2,157 Kč/kWh, znamenalo by to, že přechodem na RELAX ušetříte 0,646 Kč/kWh. Při spotřebě 25 kWh ročně je to cca 16 Kč.

Přeji příjemné chvíle na vaší zahradě!
Karel Srdečný



Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Elektřina
tisk