Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.2.21 / dotaz č. 124106
Dobrý den,
rád bych Vás požádal o tip, jaké neefektivnější vytápění zvolit do turistických chatek. Chatky mají plochu cca 3 x 3,3 m a objem cca 35 m3. Chatky jsou dřevěné s vloženou izolací, avšak bez zásadního zateplení. Ubytování je vždy spíše krátkodobého charakteru a spíše v měsících březen-květen a říjen, listopad. V zimě chatky neprovozujeme. Zvažujeme různé varianty a v současné době se klaníme k olejovým elektrickým radiátorům.

Doporučíte nám nějakou jinou volbu?
Díky a přeji fajn den
Vážený,
k Vašemu dotazu Vám sdělujeme následující:
Pro Vámi popsaný případ by připadali v úvahu v zásadě tři varianty elektrického vytápění :
1/ Teplovzdušný konvektor (nejnižší pořizovací náklady, lehký na manipulaci – nízká hmotnost, zabudovaný ventilátor je schopen rychleji navodit tepelnou pohodu)
2/ Dále Vámi zmiňovaný olejový radiátor (vyšší pořizovací náklady, výrazně vyšší hmotnost, vzhledem k charakteru topidla delší náběh – nicméně zase větší tepelná setrvačnost)
3/ Sálavé topné panely – „infrapanely“ (výrazně vyšší pořizovací náklady, obvykle nutná instalace na stěnu, je uplatněn princip sálavého topení – tj. neohřívá se vzduch, ale přímo povrchy – rychlé navození tepelné pohody, příjemné sálavé teplo, dosažení tepelné pohody při nižší teplotě vytápění – tj. určitá úspora provozních nákladů vůči ad 1/ a 2/).
V textu dotazu neuvádíte priority pro Váš výběr předmětného topidla, tak jsme odpověď na dotaz koncipovali způsobem určitého srovnání (do výběru pro uváděné dřevěné chatky jsme nezahrnuli plynová topidla).
S pozdravem Ing. Pavel Svoboda, EKIS Olomouc
Odpovídá:  Ing. Pavel Svoboda - EKIS Olomouc Ing. Svoboda
Téma:  Vytápění
tisk