Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.2.21 / dotaz č. 124295
Dobrý den,

řešíme problém s vyústěním komínu u stávající budovy, ke které navrhujeme nástavbu jednoho patra.
Stávající komín z plynové kotelny ústí na střechu stávající budovy – po nástavbě by tato část střechy měla sloužit jako pobytová terasa. Dle normy – po nástavbě – je třeba komín výrazně zvýšit, což z architektonického a pravděpodobně i statického pohledu není moc dobré řešení (tedy alespoň v místech, kde je komín stávající). Je možné s komínem v místě stávající střechy uskočit – viz příloha? Případně napadá vás nějaké jiné řešení.
Moc děkuji.

Na tomto typu komínu - tedy komínu s atmosférickým odvodem spalin - nelze realizovat 90° odskok, tím méně odskok požadované délky.
Alternativním řešením by teoreticky mohlo být pouze osazení spalinových ventilátorů, které by ovšem vyžadovaly regulaci, kterou současné spotřebiče pravděpodobně nebudou schopny poskytnout. Musely by být použity regulace s tlakovou a teplotní sondou, což by bylo investičně poměrně nákladné.
Zpracování návrhu řešení ventilátorů s regulací je rozhodně nad rámec této poradny.
Řešením, které se v podobných případech obvykle používá, je nastavení komínů izolovanými nástavci dostatečné délky a jejich fixaci a estetickou přijatelnost zajistit pohledovou ocelovou nebo zděnou konstrukcí.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk