Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.2.21 / dotaz č. 124308
Dobry den,
Zakoupil jsem byt v Praze. Budu ho nyní rekonstruovat a potreboval bych poradit s vytapenim. Jedna se o 2+kk o vymere 50m2, vyska stropu cca 2.8m. Jedna se o starsi zastavbu, ale dum byl par let zpet zateplovan a ma i plastova okna. V byte jsou dve okna vedouci na sever. Jedina obvodova stena je ta s okny, jinak všechny ostatní mají kolem ještě byty. Samotny byt je ve 3 patre.

Soucastne vytapeni je reseno vafkami s elektrickym termostatem v kuchyni a elektrickym primotopem v druhé mistonosti. Pani domaci rikala ze topila v minulosti jen vafkami a ze ji to stacilo. K ohrevu vody a vareni je pouzita elektrina. V koupelne k ohrevu je pouzit elektricky zebrik. Sazba elektriny je D45d.

Stavebni firma co mi resi rekonstrukci navrhla, at se plynu uplne zbavim a nahradim obe topeni dvema elektrickymi primotopy o vykonu 2kw kazdy.

Nedokazali mi však odpovedet, kolik by stalo tedy odhadem vytapeni ciste jen elektrinou rocne ani zda je vůbec vhodne do daneho bytu.

Premyslel jsem tedy zda jen nenahradit ty vafky třeba za uspornejsi a novejsi model vafek, který uz ma hlinikovy vymenik a nemel delat ty praskajici zvuky.

A pripadne jen pridat jeden elektricky primotop primo do loznice. Nebo tam pridat jen infrapanel ke stropu, který by zaril jen na postel?
Dekuji
Dobrý den, pane Marku,

elektřina je obecně nejdražší energonositel, takže v oblasti energetiky se jí spíše snažíme vyhýbat.

Elektrické přímotopy mají i své výhody, a to jednoduchost realizace, nízké pořizovací náklady.

Nevýhodou jsou dražší provozní náklady v porovnání se zdroji tepla na s jinými médii.

Plyn většinou naráží na potřebu přípojky a nutnost otopné soustavy uvnitř objektu, což ve Vašem případě otopného tělesa pod oknem v obvodové stěně odpadá.

Jestli je Váš dotaz směrován s ohledem na to, zda se Vám z dlouhodobého hlediska vyplatí vyfky nebo el. přímotop včetně započítání pořizovacích nákladů, určitě odpověď bude znít vafky.

Nahrubo si dovoluji odhadnout, že spotřeba ve Vašem bytě se bude pohybovat při nepřetržitém vytápění na 20°C kolem 10 MWh za rok na celý byt.

Pokud budete topení regulovat, snižovat teplotu na noc nebo přes den, kdy v bytě nejste, vypínat, když jedete pryč, dostaneme na menší hodnotu.

Pro velmi hrubý orientační výpočet bych uvažoval cca 7 MWh / rok, což v elektřině při sazbě 3,5 Kč/kWh představuje náklad 24 tis. Kč/rok, v plynu to bude při sazbě 2,5 Kč/kWh 17 tis. Kč/rok (pro celý byt).

Pokud výpočet zjednodušíme na to, že jsou v bytě i další elektrická otopná tělesa (topný žebřík v koupelně, vařič, tepelné zisky od obyvatelů, která celkem pokrývají přibližně třetinu tepelné ztráty, hlavní tělesa dvou pokojů tak každé z nich mají váhu také přibližně jedné třetiny.

Samostatně místnost s vafkami bych tedy vhodnotil poměrem 8 tis. Kč/rok v elektřině, 5,5 tis. Kč v plynu. Rozdíl cca 2,5 tis. Kč/rok mi příjde celkem reálný odhad, posuďte sám mezi investičními výdaji obou variant, zda je to pro Vás výhodné.

Důrazně upozorňuji, že se jedná čistě o empirické odhady, přesný výpočet by podle mého názoru vedl k podobným výsledkům, ale cena takové služby by se pohybovala v cenové relaci přibližně 10 tis. Kč.

S pozdravem,

Ing. Karel Šafařík

Anylopex plus s.r.o.

AG Energy, AG Projekt
Odpovídá:  Ing. Karel Šafařík - EKIS Praha Anylopex
Téma:  Vytápění
tisk