Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.3.21 / dotaz č. 124656
Dobrý den,
topíme v litinových krbových kamnech s výměníkem, kamna mají primární a sekundární přívod vzduchu pro hoření, správně dle manuálu mají kamna hořet pouze regulací sekundárního přívodu, primární má být zavřen. Při dodržení těchto podmínek však kamna nehoří a musí být stále pootevřen přívod primárního vzduchu čímž dochází k neekonomickému spalování, většina tepla uniká do komína. Vzhledem k tomu, že výrobce kamen doporučuje komínový průduch 20-25cm a výšku 5 metrů což náš komín nesplňuje tak bych rád tuto situaci vyřešil. Podle mého názoru má komín malý tah. Rád bych se zeptal jak to co nejlépe vyřešit, vyfrézováním většího otvoru a vyvložkováním, nebo nastavením komínu, ventilátorem nebo rotační hlavicí na komín ? Děkuji za Váš názor.
Bohužel na to jdete špatně, respektive systémem pokus-omyl, který funguje jen výjimečně.
Základní řešení je přitom poměrně jednoduché. Stačí provést normovaný výpočet spalinové cesty, ze kterého lze vyčíst, které parametry odvodu spalin nejsou splněny a lze dopočítat, i jak je upravit.
Parametry, které jste uvedl jako požadavek výrobce jsou přitom velice nestandardní a odpovídají spotřebiči buď s velmi vysokým výkonem, nebo malou účinností. Výpočet lze provést i v rámci této poradny, je třeba dodat informace o komínu, spotřebiči, kouřovodu a přívodu spalovacího vzduchu.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk