Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.3.21 / dotaz č. 124663
Potřebovala bych poradit ohledně výměny kotle. Mám 23 let starý turbokotel Dakon s odkourenim do fasady. Nastal problém, ze mi kominíci tvrdí, ze při výměně za kondenzační kotel nemohu odkoureni do fasády podle novych norem mít. Bydlím v posledním patře uvažovala jsem i o tom, ze bych odkoureni táhla svetlikem, ale nevím zda k tomu musím mít souhlas ostatních nájemníků v domě. Do komína odkoureni udělat nemohu protože jsou umístěné v jiné části bytu než je kotel.
Problémem je praktický výklad vyhlášky 268/2009 Sb. o technických požadavcích na výstavbu, kde je uvedeno, že vývod na fasádu může být použit pouze v odůvodněných případech. Ve výkladové části příslušené ČSN je uvedeno, že za odůvodněný případ může být považována rekonstrukce, a to v případě, že nelze provést vyústění nad střechu.
Kominíci Vám tedy nedali správné informace a pokud si za uvedenou "radu" nechali zaplatit, můžete se domáhat jejich zodpovědnosti.
O povolení nebo nepovolení rozhoduje pouze místně příslušný stavební úřad. Je proto třeba zpracovat jednoduché podklady - pro začátek stačí několik fotografií - a dojít se domluvit na stavební úřad. Pokud se jedná pouze o výměnu spotřebiče spolu s odvodem spalin ve stejném rozsahu jako dosud, bývá zvykem, že stavební úřad zvolí formu prostého oznámení. Podmínkou je samozřejmě splnění současných technických požadavků.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk