Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.3.21 / dotaz č. 124671
Potřebovala bych poradit ohledně výměny turbo kotle s odkouřením do fasády. Nastal problém, ze mi kominíci tvrdí, ze při výměně za kondenzační kotel nemohu odkoureni do fasády podle novych norem mít. Bydlím v činžovním domě v posledním patře, uvažovala jsem i o tom, ze bych odkoureni táhla svetlikem, ale nevím zda k tomu musím mít souhlas ostatních nájemníků v domě. Do komína odkoureni udělat nemohu protože jsou umístěné v jiné části bytu než je kotel.
Dobrý den,
není to čistě energetické téma, ale něco jsem k tomu nastudoval a zkonzultoval s kolegy. V normách týkajících se odkouření je tato problematika sepsána trochu šalamounsky. V technicky odůvodněných případech je odkouření přes fasádu možné navrhout. Pro kotle s výkonem do 24 kW je to možné, pokud budou zachovány odstupy od výplní, otvorů apod. Nicméně v praxi obvykle revizní technik/kominík zaujímá stanovisko, že se nejedná o technicky odůvodněný případ, protože obvykle lze zhotovit fasádní komín. Takže to vlastně znamená, že pokud nejdete revizního technika, který to uzná jako technicky odůvodněný případ, tak je vše v souladu s normou a odkouření na fasádu jde provést. Jinak
odkouření světlíkem nad střechu (rozhodně ne do světlíku) by mělo být realizovatelné, záleží na konkrétním případě. Určitě je světlík nutné považovat za společné prostory. Nevíme, jak jsou řešeny vlastnické vztahy. Každopádně by bylo vhodné konzultovat s ostatními vlastníky.
S pozdravem
Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Praha DEK
Téma:  Vytápění
tisk