Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.3.21 / dotaz č. 124754
Dobrý den, potřeboval bych poradit se smlouvami na dodávku energií, konkrétně bych potřeboval posoudit jestli již uzavřené smlouvy jsou výhodné, zdali by jste mi nedoporučili jiného dodavatele, kde ušetřit atp.
Také mám malou fotovoltaickou elektrárnu a potřeboval bych posoudit, jestli mi odběratel za mnou vyrobenou energii platí adekvátní částku

Děkuji za informaci.
Dobrý den,
pro účely porovnání smluv o odběru el. energie nebo zemního plynu, bych vám doporučil tuto aplikaci na serveru tzb-info.cz. (https://kalkulator.tzb-info.cz/?utm_source=TZB-info&utm_medium=banner-text_ceny-paliv&utm_campaign=Kalkulator) Kromě cenového kritéria uvádí také informace a srovnání podmínek odběru. Cenově výhodnější nabídka nemusí být pro vás, při posouzení dalších podmínek smlouvy, vhodná.

FVE – cena prodávané el. energie
Podle mého názoru se adekvátní cena prodávané el. energie dá stanovit z ekonomické analýzy realizace a provozu FVE. Otázka zní: „Jakou cenu má pro vlastníka FVE vyrobená el. energie, aby návratnost tohoto projektu byla x let.“ (případně jiný ekonomický ukazatel). V takové analýze by měli být zohledněny, mimo jiné, následující položky:
- náklady na projekt, realizaci, potřebná povolení a výchozí revize pro uvedení do provozu
- roční náklady na servis a údržbu
- poplatky a daně související s výrobou elektřiny, podle platné legislativy
- odpisy investic
- splácení úvěru
Takováto ekonomická analýza je komplexní a značně náročná. Proto by její provedení měl zpracovat ekonomický poradce – specialista z oblastí realizace zdrojů energie. Je zřejmé, že tuto analýzu je potřeba během životnosti FVE aktualizovat.