Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.3.21 / dotaz č. 124882
Dobrý den,
v současné době rekonstruuji část zemědělské usedlosti. Pohrávám si s myšlenkou, zda využít některých dotačních možností, nebo raději stavět bez dotací.
Samozřejmě je otázkou zda se mě vůbec dotace týkají.
Přestavuji část která dříve byla maštalí a garáží na obytnou část s tím že již mám stavební povolení na rekonstrukci. Půdorys se zvětšil. Stavím z cihel HELUZ 50 (nebudu dodatečně zateplovat) s tím že v domě budou nové podlahy (s podlahovým vytápěním), nová okna + stínící technika (venkovní žaluzie), zateplení střechy (podkroví). Původní lokální topeniště mám v plánu vyměnit za elektrokotel (popřípadě tepelné čerpadlo). A uvažuji o termických kolektorech pro ohřev teplé vody.
Samozřejmě uvažuji i o záchytu vody ze střechy na zalévání zahrady.
Všechno stavím svépomocí (samozřejmě okna si sám nevyrobím :) )
Myslíte že by bylo pro mě vůbec reálné dosáhnout na nějaké dotace, popřípadě zda se to vůbec vyplatí. Popřípadě co by to obnášelo.
Děkuji za informace
Dobrý den,
vámi realizovaná a zamýšlená opatření lze podpořit z programu Nová zelená úsporám (NZU), který je určen pro objekty k trvalému bydlení, což jsou rodinné domy, ale též obytné části zemědělských usedlostí. Pokud je řešena rekonstrukce objektu komplexně, tak se dá využití dotačního programu doporučit. Principem dotace na zateplení a výměnu výplní otvorů je dosažení úspor a splnění určité energetické náročnosti domu. K tomu je potřeba nechat si zpracovat projektovou dokumentaci a energetické výpočty, které slouží k porovnání stávajícího stavu s budoucím a prokáží splnění podmínek. Čili je to o nějakém tom papírování a je tedy důležité vybrat si k tomu vhodné odborníky, kteří vám podklady zpracují a navrhnou optimální řešení. Některá opatření, jako např. zateplení je možné realizovat i svépomocí. Vždy je ale podmínkou zajistit si odborný technický dozor.
Výše dotace se určí podle m2 realizovaných opatření: u zateplení stěn, střech a stropů je to 500-600 Kč/m2, u zateplení podlahy dotace 700-900 Kč/m2 a v případě výplní otvorů 2100-2750 Kč/m2. Dále je možné čerpat i dotaci na zpracování podkladů ve výši 25 tis. Kč.
Co se týče změny zdrojů vytápění v objektu, lze opět využít program NZU. V případě, že původním zdrojem byla lokální topidla, tak lze zadotovat přechod na tepelné čerpadlo, kotel na biomasu, eventuálně plynový kondenzační kotel. Přechod na elektrokotel není podporován.
V případě zachytávání srážkové vody a její následné využití pro zálivku zahrady lze podpořit z programu Dešťovka (www.dotacedestovka.cz). V případě jednoduchého systému srážkové vody pro zálivku zahrady činí výše dotace až 20 tis. Kč + 3,5 tis. Kč / m3 nádrže. I v tomto případě je třeba mít zpracovanou určitou dokumentaci, nicméně v této oblasti se nejedná o nějakou nákladnou položku.
Pro oba dotační programy pak platí, že dotace je omezena na max. 50% způsobilých výdajů.
V tuto chvíli oba dotační tituly stále běží a je tedy možné podávat žádosti kontinuálně, nicméně by pravděpodobně ještě v tomto roce mělo dojít k jejich pozastavení, zrevidování a opětovnému spuštění nového programu, který poběží několik let. Zde ale bohužel zatím nevíme jaké budou přesné podmínky.

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB