Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.3.21 / dotaz č. 124904
Dobrý den,
v normě ČSN 73 4201 v 6.7.1.3 je uvedeno, že střešní okno nesmí být v oblasti 2,0 m nad komínem. Ve stejném odstavci se píše o oknech vikýřů obytných místnosti. U střešních oken však zmínka o obytných místnostech není.
Chci se zeptat na výklad normy, jak je to přesně myšleno. Můžeme umístit do této oblasti střešní okno, které zajišťuje světlo do chodby? Chodba totiž není obytná místnost...
Děkuji
V principu se jedná o část uvedené ČSN, která není citována v zákonech nebo vyhláškách a není tedy nutno považovat ji za obecně závaznou.
Zřejmým důvodem pro omezení umisťování komínů v bezprostřední blízkosti střešních oken je zabránění pronikání spalin do interiéru budovy.
V projektu, nebo při realizaci je tedy třeba se s tímto problémem "transparentně" vyrovnat. Pokud je střešní okno deklarováno jako neurčené k větrání, případně zajištěno proti náhodnému otevření, nemusí být uvedená podmínka splněna.
Bohužel obecná metodika k dané problematice neexistuje, takže výklad jednotlivých revizních techniků spalinových cest může být rozdílný. Záleží tedy na znalostech a schopnostech daného revizního technika.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk