Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.3.21 / dotaz č. 124922
Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala na doporučení ohledně vytápění dřevostavby (stavba na klíč s fotovoltaickými panely). Stavba je dvoupatrová, podlahová plocha 136 m2. Zvažujeme:
a) elektrické topné kabely (pokoje, obývací pokoj, chodby?) + elektrické topné rohože (hodí se spíše do koupelny nebo dalších menších místností?)
c) teplovodní elektrické topení s elektrokotlem
Do budoucna zvažujeme krb, spíše ale pro atmosféru a dotopení ve velmi chladných dnech.
Vím, že elektrokotel bude výhodnější z důvodu možné výměny za např. TČ v budoucnu, ale na druhou stranu slýchám názory, že se investice do TČ v případě dřevostavby nevyplatí. Také se obávám životnosti kabelů zalitých v podlaze...
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
dřevostavby mají menší akumulační schopnost vlivem "lehkých" konstrukcí. Proto je vhodné do dřevostaveb instalovat otopnou soustavu s rychlou dobou reakce na změnu teploty v interiéru. Jako vhodné řešení může být teplovodní soustava s deskovými otopnými tělesy nebo teplovzdušné vytápění. U teplovzdušného vytápění (klimatizační jednotky) je potřeba do každé vytápěné místnosti instalovat zdroj, aby bylo možné v místnosti regulovat teplotu vzduchu.
Do dřevostaveb se nedoporučuje instalace teplovodního podlahového vytápění s ohledem na dlouhou dobu reakce na změnu teploty.
Nepíšete jaký je instalovaný výkon FV panelů. Výrobu elektrické energie z FV systému můžete napojit na zdroj tepla nebo bojler pro ohřev TV. V současné době se můžete setkat s nabídkami na systém, který se skládá z FV systému s bateriemi a tepelným čerpadlem (vzduch/voda).
Do dřevostaveb se obecně doporučuje instalace levného zdroje, z důvodu malých tepelných ztrát. Vhodné je jak tepelné čerpadlo (vzduch/voda), tak i elektrokotel. Podlahové elektrické vytápění doporučuji instalovat do koupelny.
Výběr zdroje tepla je především závislý na Vašich finančních možnostech. Investice do tepelného čerpadle je mnohem vyšší než investice do elektrokotle. Naopak provozní náklady (platba za elektrickou energii) u TČ jsou nižší než u elektrokotle. Náklady na provoz včetně investice do zdroje se vyrovnají kolem 13 roku provozu zdroje.
Odpovídá:  Ing. Karel Pejchal - EKIS Praha Enviros
Téma:  Vytápění
tisk