Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.3.21 / dotaz č. 124962
Dobrý den,
víte, kolik prostředků v dotacích za jednotlivé roky poskytla Nová zelená úsporám do jednotlivých typů obnovitelných zdrojů energie? Je možné získat i součet celkových nákladů podpořených projektů za jednotlivé zdroje?

Děkuji
Dobrý den,
Přesnými informacemi nedisponujeme, máme pouze oficiální sdělení z tisku, resp. webu MŽP a Fondu.

Obecně vývoj podpory v čase roste, v uplynulém roce 2020 dorazil rekordní počet žádostí o dotaci za více než 3 mld. Většina prostředků šla na zateplení budov (oblast A), ale velký nárůst počtu žádostí i prostředků byl vidět zejména u fotovoltaiky (oblast C). Rekordní zájem byl v roce 2020 taktéž o podporu novostaveb v oblasti B.2, což lze vysvětlit pravděpodobně změnou vyhl. o energetické náročnosti budov.
V minulém roce rekordně rostla výše dotace u podaných žádostí na instalaci FVE z cca 150 mil. Kč (1Q) až po cca 250 mil. Kč (4Q).

Pro přesnější hodnoty je možné se obrátit přímo na tiskové oddělení Fondu či oddělení NZÚ SFŽP. Data jsou členěna podle podoblastí podpory (viz přehled podpořených projektů: https://www.novazelenausporam.cz/o-programu/schvalene-zadosti/), tak by neměl být problém je poskytnout.

Lukáš Pučelík
PORSENNA o.p.s.
Odpovídá:  Ing. Lukáš Pučelík* - EKIS Praha Porsenna tisk