Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.4.21 / dotaz č. 125224
Dobrý den,
přečetla jsem si vaši odpověď k dotazu č. 125193. viz níže.

Je nějaká změna v předpisech ohledně energetické náročnosti novostavby?
Zrovna řešíme stejné téma a bylo nám řečeno, že v současné době tento způsob vytápění a ohřevu TUV nevyhoví podmínkám pro získání stavebního povolení.

Děkuji za odpověď.



5.4.21 / dotaz č. 125193
Dobrý den, mám dotaz ohledně zdroje vytápění a ohřevu TV v novostavbě RD.
Nyní v rámci projektu řešíme zdroj pro vytápění a ohřev TV. Lze používat v novostavbě pro vytápění a ohřev teplé vody pouze krbová kamna s teplovodním výměníkem ?
Máme dobrý přístup ke dřevu. Jedná se o novostavbu RD, bungalov, přirozené větrání, uvažovaná krbová kamna s teplovodním výměníkem s AKU nádrží s vnořeným bojlerem, podlahové vytápění, plastová okna s izolačním trojsklem.
Velice děkuji za odpověď.

Dobrý den,
Ano dům je možné vytápět pouze krbovými kamny, které lze použít jako jediný zdroj vytápění.

Jsou zde jen praktické věci s kterými je potřeba počítat.
Krbová kamna v obýváku jsou zdrojem prašnosti, se kterou se pojí nutnost neustálého úklidu. To bude asi první věc, které si všimnete. S krbovými kamny si do obývacího pokoje přesunete celou kotelnu. I při nejvyšší opatrnosti nelze během ranního vybírání popela (kamna mají oproti kotlům velmi malé popelníky, vybírat je nutné každý den) a průběžného přikládání udržet pořádek. Během přikládání často vypadne i horký uhlík – dostatečně dimenzovanou nehořlavou plochu kolem kamen je tedy opravdu nutné nepodcenit.
Je nutné spočítat s námaha při nošení dřeva ke kamnům. Pokud vám kamna úplně vyhasnou, musíte znova zatápět. Každé ráno je nutné vybrat popel a pokud jste si zvolíte palivo s vysokou popelnatostí, může se stát, že při intenzivním topení budete muset popel vybrat i ještě jednou během dne.
Dobrý den,

Pokud krbová kamna s výměníkem budou opravdu jediným zdrojem, jak pro vytápění tak ohřev teplé vody, tak nevidím důvod proč by to nemělo nevyhověl podmínkám pro získaní povolení z hlediska průkazu energetické náročnosti budovy. Pokud by to však byla kombinace zdrojů např. s el. přímotopy nebo s otopnou soustavou s el. kotlem pak by rodinný dům pravděpodobně nevyhověl pokud by nebyl doplněn nějakým dalším obnovitelným zdroje energie jako např. fotovoltaika.

Odpovídá:  Ing.arch. Petr Kvasnička* - EKIS Plzeň ArchEnergy
Téma:  Vytápění
tisk