Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.4.21 / dotaz č. 125271
Dobrý den,

na webu ERÚ jsem našel informaci (odkaz zde: http://www.eru.cz/teplo/casto-kladene-dotazy, otázka 6), že ekonomicky oprávněné náklady, které lze zahrnout do ceny tepelné energie, lze rozdělit na dvě základní skupiny:
- proměnné ekonomicky oprávněné náklady - tvořené převážně náklady na paliva; dále sem patří i nakoupená tepelná energie pro další rozvod, elektřina při výrobě nebo rozvodu tepelné energie, technologická voda a ostatní proměnné ekonomicky oprávněné náklady (např. poplatky za znečištění ovzduší či potřebný nákup emisních povolenek). Jejich výše v ceně tepelné energie je přímo závislá na množství tepelné energie.
- stálé ekonomicky oprávněné náklady - zahrnující u provozovaného majetku pro výrobu nebo rozvod tepelné energie zejména náklady na opravy, odpisy, nájemné, režijní náklady, mzdy a zákonné pojištění. Jejich výše v ceně tepelné energie není přímo závislá na množství tepelné energie.
Konkrétně se mně jedná o způsob rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům v domě s pečovatelskou službou, ve kterém jsou do nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům konečným spotřebitelům rozúčtovány i náklady na elektrickou energii
údajně spotřebovanou v kotelně, mzdové náklady obsluhy kotelny a náklady na revize kotelny a komínů. Tento způsob považuji podle
- Vyhlášky č. 269/2015 Sb. , Vyhláška o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům a podle

- Vyhlášky č. 194/2007 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody, měrné ukazatele spotřeby tepelné energie pro vytápění a pro přípravu teplé vody a požadavky na vybavení vnitřních tepelných zařízení budov přístroji regulujícími dodávku tepelné energie konečným spotřebitelům, za nezákonný, neboť:

Vyhláška č. 269/2015 Sb. definuje v ust. § 2 odst. h) náklady na vytápění jako náklady na teplo na vytápění, náklady na teplo spotřebované na přípravu teplé vody, náklady na pitnou vodu spotřebovanou na přípravu teplé vody, a to v cenách podle cenových předpisů. Dále v § 6 předmětná vyhláška uvádí, že ve vyúčtování poskytovatel služeb, kromě náležitostí stanovených zákonem, uvede
a) za zúčtovací jednotku odděleně spotřebu tepla na vytápění, spotřebu tepla na ohřev vody v GJ a množství vody v m3 spotřebované na poskytování teplé vody, b) za zúčtovací jednotku odděleně jednotkové ceny tepla na vytápění a tepla spotřebovaného na ohřev vody v Kč/GJ a vody spotřebované na poskytování teplé vody v Kč/m3. Z těchto ustanovení obou vyhlášek vyvozuji, že konečnému spotřebiteli musí být jako náklady na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům, rozúčtovány pouze náklady na paliva, tj. např. náklady na plyn, nikoliv tzv. stálé ekonomicky oprávněné náklady, tj. náklady na opravy, odpisy, nájemné, režijní náklady, mzdy a zákonné pojištění musí či může vlastník bytového domu (domu s pečovatelskou službou) zahrnout do nájemného za jednotlivé byty.

Z MMR, kam jsem se obrátil s žádostí o informaci o správném způsobu rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům, či přesněji o přesnou definici definici nákladů, které náklady mají tvořit náklady na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům, jsem obdržel informaci, že bude lépe obrátit se na Vás.
Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz.

Jedná se o značně specifický příklad ke kterému by bylo potřeba znát další souvislosti. Obávám se, že celý dotaz je nad rámec možnosti tohoto poradenství.
V tomto případě také předpokládám, že bude potřeba přizvat právnickou osobou ohledně porovnání výkladu dotčené legislativy a současné situace ohledně účtování některých rozporovaných položek (náklady na elektrickou energii (údajně) spotřebovanou v kotelně, mzdové náklady obsluhy kotelny a náklady na revize kotelny a komínů).

Jak jste sám uvedl v první polovině zprávy, tak do stálých ekonomicky oprávněných nákladů mimo jiné patří náklady na opravy, mzdy apod. V části proměnné ekonomicky oprávněné náklady je uvedeno mimo jiné i možnost započítání spotřebované elektrické energie. Všechny položky které jste vyjmenoval, jako z Vašeho pohledu neoprávněné, ovšem splňují definici pro možnost zařazení do kategorie ekonomicky oprávněné náklady (proměnné či stálé).

Osobně náklady bezprostředně spojené se zajištěním provozu zařízení pro výrobu tepelné energie (opravy, revize, mzdy, dílčí spotřebovaná elektrická energie apod.) vnímám jako oprávněné. Samozřejmě je otázkou, jakým způsobem jsou tyto náklady určeny. Toto je o hlubším přezkoumá dané situace a o doložení dokumentace, ve které bude určen způsob výpočtu oprávněných nákladů na výrobu tepelné energie.

Na dané téma mohu doporučit dokument "Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 6/2020": https://www.energetikainfo.cz/33/cenove-rozhodnuti-c-6-2019-k-cenam-tepelne-energie-uniqueidmRRWSbk196FNf8-jVUh4ElDzobldhBp5s8eNdu7wfd8/

S pozdravem
Ing. Ondřej Židek
G SERVIS CZ s.r.o.
Odpovídá:  Ing. Ondřej Žídek* - EKIS BRNO G SERVIS tisk