Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.4.21 / dotaz č. 125445
Dobrý den, odvolávám se na svůj předchozí dotaz, který obecný (zde: http://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/i-ekis/125271), a doplňuji:
Je v souladu se zákonem, aby příjemcům služeb (tj. konkrétně nájemcům bytů v domě, ve kterém je umístěna i pečovatelská služba, přičemž vlastníkem tohoto domu je obec a dům je vybaven vlastní plynovou kotelnou) obec do rozdělení nákladů na vytápění a nákladů na společnou přípravu teplé vody pro dům (dle ust. § 14a, písm. a) zákona č. 67/2013 Sb.) rozúčtovávala nejen náklady na plyn, ale také náklady na mzdu pracovníka obsluhujícího kotelnu, náklady na revizi plynového kotle, náklady na revizi komína?

Nebo jednodušeji:
Které náklady je možné zahrnout do „rozdělení mezi příjemce služeb“ (dle ust. § 14a, písm. a) zákona č. 67/2013 Sb.)?

Dobrý den,
je v pořádku, když do ceny tepla jsou započteny náklady na palivo, obsluhu, revize, atd. Cenu tepelné energie z domovní plynové kotelny tvoří kromě nákladu na palivo i s ostatní náklady. Ostatními náklady jsou např. spotřeba elektřiny oběhovými čerpadly, náklady na obsluhu (mzdy a školení), pravidelné revize tlakových nádob, elektrického zařízení a plynového zařízení, účetní odpisy majetku, pravidelná údržba a opravy tepelného zařízení, pojištění. Cena tepla se řídí podle Cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu.

Vámi uváděný zákon č. 67/2013 Sb. se zabývá rozúčtováním služeb - jako je dodávka tepla a centralizované poskytování teplé vody, dodávka vody a odvádění odpadních vod, provoz výtahu, osvětlení společných prostor v domě, úklid společných prostor v domě, odvoz odpadních vod a čištění jímek, umožnění příjmu rozhlasového a televizního signálu, provoz a čištění komínů a odvoz komunálního odpadu.
Odpovídá:  Ing. Karel Pejchal - EKIS Praha Enviros tisk