Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.4.21 / dotaz č. 125446
Dobrý den, odvolávám se na svůj předchozí dotaz, který obecný (zde: http://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/i-ekis/125271), a doplňuji:
Je v souladu se zákonem, aby příjemcům služeb (tj. konkrétně nájemcům bytů v domě, ve kterém je umístěna i pečovatelská služba, přičemž vlastníkem tohoto domu je obec a dům je vybaven vlastní plynovou kotelnou) obec do rozdělení nákladů na vytápění a nákladů na společnou přípravu teplé vody pro dům (dle ust. § 14a, písm. a) zákona č. 67/2013 Sb.) rozúčtovávala nejen náklady na plyn, ale také náklady na mzdu pracovníka obsluhujícího kotelnu, náklady na revizi plynového kotle, náklady na revizi komína?

Nebo jednodušeji:
Které náklady je možné zahrnout do „rozdělení mezi příjemce služeb“ (dle ust. § 14a, písm. a) zákona č. 67/2013 Sb.)?

Dobrý den,
prostudoval jsem si Vaše dotazy a musím konstatovat víceméně totéž, co kolega, který zodpovídal Váš původní dotaz.
Předně podrobný právní výklad legislativy je nad možnosti tohoto poradenství. Pokud potřebujete podrobný právní výklad, obraťte se na právní kancelář.

Nicméně z popsané situace a zároveň z často kladených dotazů, zveřejněných na stránkách energetického regulačního úřadu (http://www.eru.cz/cs/teplo/casto-kladene-dotazy#6), na které sám odkazujete v původním dotazu, mám za to, že náklady na mzdy pracovníka obsluhujícího kotelnu, náklady na revize či další režjní náklady jsou ekonomicky oprávněnými náklady, které lze zahrnout do ceny tepelné energie.

Aby kotelna mohla fungovat, vyžaduje obvykle i jiné náklady než pouze náklady na vlastní topné médium (v tomto případě zemní plyn). To jsou právě ty náklady, o kterých píšete - revize, obsluha, opravy atd. Stále se však jedná o nutné náklady spojené s výrobou tepla.

Dodavatel tepelné energie jinak postupovat ani nemůže, viz Často kladené dotazy ERÚ, dotaz č. 21 http://www.eru.cz/cs/teplo/casto-kladene-dotazy#21, kde je výslovně uvedeno, že dodavatel (zde pravděpodobně vlastník kotelny) má přímo povinnost tyto náklady zahrnout do ceny tepelné energie.






Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim tisk