Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.4.21 / dotaz č. 125502
Dobrý den, zvažuji zateplení staršího RD plus fasádu společně se solárními panely , doslechla jsem se, že je možné na vše získat dotace ? Vůbec nevím jak postupovat a co vše je k tomu zapotřebí. Poradíte ? Děkuji
Dobrý den,
dotaci na zateplení či výstavbu rodinných domů, včetně podpory zdrojů tepla, včetně solárních systémů poskytuje program Nová zelená úsporám, www.novazelenausporam.cz.
Pro podání žádosti o dotaci potřebujete mít zpracovaný tzv. Odborný posudek, tj. projektovou dokumentaci a energetické hodnocení.
V projektové dokumentaci musí být zanesena plánovaná opatření; energetické hodnocení potvrzuje správnost návrhu a splnění požadovaných kritérií programem.
Vlastní žádost se pak vyplňuje elektronicky, na webu programu.

Prvním krokem je najít si projektanta, resp. energetického specialistu, se kterým záměr proberete a domluvíte se na zpracování potřebných podkladů.
Podívejte se na doporučený postup na stránkách NZU: https://www.novazelenausporam.cz/jak-na-to/krok-za-krokem/

Pro úvodní nasměrování je možné využít středisek EKIS a probrat vše osobně. Seznam středisek zde: https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/strediska-EKIS

Výše dotace se určuje podle rozsahu opatření. U stavebních opatření se jedná o částku na čtvereční metr zateplované plochy.
Zároveň NZU poskytuje dotaci na přípravu projektu.

Po realizaci, až je vše hotové, se dokládají skutečné náklady na realizaci, skutečně použité materiály apod.





Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim tisk