Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.4.21 / dotaz č. 125513
Dobrý den,
prosím o radu jaký zvolit princip zateplení podkroví vzhledem ke klimatickým podmínkám. Difuzně otevřený nebo uzavřený. Objekt je v Krkonoších v 800mnm, na severní polovině střechy leží sníh až 6 měsíců v roce. Jedná se o reko roubenky, podkroví má stěny metodou montované dřevostavby a šikmou střechu s falcovaným plechem, odvětrávaným hřebenem (Prefa) a s dvojím bedněním a pojistnou hydroizolací fólií Dorken Maxx. Zateplení počítáme ve třech vrstvách, mezi krokve a pod krokve celkem cca 22cm foukaná a třetí vrstvu pod fólii vkládaná. Otázkou je, jaký zvolit systém, difuzně otevřený nebo uzavřený. Bude se případně otevřený systém dostatečně odvětrávat v zimním období, kdy na střeše leží vrstva sněhu a hřeben je kompletně zakryt sněhem a odvětrává jen na koncích ze stran štítů? Hlavním kritériem je pro mě minimalizace ohrožení konstrukce vlhnutím a nikoliv úspora tepla.
Dobrý den,
já bych vám osobně doporučoval skladbu difuzně otevřenou. 5ešenou na vnitřní straně zaklopení OSB deskami s vyřešenými spoji (tmelení, přelepení).

Jinak vámi navržená skladba je určitě v pořádku. Použití foukané celulózy a do prostoru podhledu vložení izolace (například minerální vaty). Difuzně uzavřená skladba je z mého pohledu bezpečnější a pro dřevostavbu přrozenější.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk