Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.4.21 / dotaz č. 125546
Dobrý den, měl bych dotaz ohledně vytápění domu. Budeme stavět pasivní dům (tepelná ztráta do 6kW) a přemýšlím, jestli udělat teplovodní podlahové vytápění spojené s TČ vzduch voda nebo jestli pořídit infrapanely na strop a na stěnu plus pořídit solární panely na ohřev TUV, popř. nějakou menší FVE.
S TČ dosáhneme určitě na dotaci 450 tis + 35 tis na projekt. Jen nevím jak by to bylo s infrapanely. Můžete prosím poradit? Děkuji
Dobrý den,
odpověď na váš dotaz bez možnosti posouzení skutečného stavu na místě stavby, případně po prostudování projektové dokumentace není až tak jednoduchý. Přesto při rozhodování uvedených alternativ vytápění domu, bych upřednostňoval vytápění tepelným čerpadlem s podlahovým vytápěním, oproti vytápění pomocí infrazářičů. Z hlediska přípravy teplé vody bych se přikláněl k menší fotovoltaické elektrárně (u solárních panelů je někdy problém se servisem a potom také při provozu může dojít k závadám, které vyžadují vyšší náklady na opravu). Z vlastní zkušenosti s provozováním fotovoltaického systému mohu sdělit, že jsem za 8 let provozu neměl s tímto systémem problém.
Odpovídá:  Dominik Kopal - EKIS RENVODIN-ŠAFAŘÍK
Téma:  Vytápění
tisk