Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.5.21 / dotaz č. 125859
Dobrý den,
prosím o kontrolu správnosti použití spalinové cesty (výpočet). Jedná se o krbovou vložka Bef Home BEF TWIN 8 N. Navrhovaný komín je systémový keramický Heluz, kouřovod 200mm. Řeším minimální výšku, teplotní podmínku a rychlost proudění spalin. Je zvolený průměr 200 mm z energetického hlediska optimální?

Děkuji
V zadání pro výpočet spalinové cesty chybí některá data týkající se spalinové cesty (účinná výška komínu, připojení kouřovodu, apod.). Tyto parametry byly do orientačního výpočtu zpracovatelem dosazeny.
Orientační výpočet byl zpracován pro krbovou vložku na dřevo. Výpočtem byla ověřována dimenze vícevrstvého komínu s keramickou vložkou DN 200 mm, při účinné výšce komínu 3,75 m.
Výpočet byl proveden pro plné i částečné zatížení spotřebiče a pouze pro zimní provoz (teplota okolí 15°C pro tlakovou podmínku).
Při plném zatížení spotřebiče je splněna tlaková i teplotní podmínka. Ve výpočtu vyšla nižší hodnota rychlosti proudění spalin (0,41 m/s). Normovaná hodnota je 0,5 m/s.
Zpracovatel výpočtu orientačně ověřil i splnění podmínek při částečném zatížení spotřebiče, ale v tomto případě podmínky výpočtu splněny nejsou.
Odpovídá:  Veronika Sodomkova - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk